Grote groei in vraag naar hulp tijdens scheiden

door | 6 jul, 2021 | Actueel

Het Scheidingsloket in Zeeland heeft de afgelopen negen maanden vierhonderd hulpvragen binnen gekregen van ouders, kinderen en professionals. Stichting Kind in Scheiding denkt dat deze grote toename in vraag naar hulp bij scheidingen door corona komt. 

De stichting helpt zowel volwassenen als kinderen. Maar (vooral) het aantal kinderen dat de organisatie benaderde, is de afgelopen tijd flink gestegen. Sofie Labens zegt “Ik denk dat corona gezorgd heeft voor meer vervelende situaties voor kinderen in een echtscheiding.”

 

Corona heeft ook een positieve kant

Volgens Labens heeft Corona ook een positieve kant. “Waar we eerst soms heel veel moeite moesten doen om beide ouders in een ruimte te krijgen, omdat zij ruzie hadden, voeren we de gesprekken nu via Teams of Zoom. Voorheen waren we eigenlijk nog niet zo ver en nu is dat best een uitkomst.”

 

Preventietraject

De stichting is sinds kort gestart met een preventietraject waarbij ze ouders informeren over de effecten van een scheiding op kinderen. Voorheen zetten ze zich alleen in voor ouders die al bezig waren met een scheiding. “Ouders en kinderen konden ons dan bellen over hoe om te gaan met bepaalde vervelende situaties. Dat doen we ook nog steeds. We kunnen geen scheidingen tegengaan, maar wel erger voorkomen.” Naast Zeeland begint het preventietraject nu ook in andere provincies. “In Zuid-Holland zijn ze ook al begonnen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat op dit moment nog heel veel kinderen het slachtoffer zijn van ruzies door de scheiding van hun ouders. En uit hetzelfde onderzoek: wanneer je ouders van tevoren inlicht, is de impact op de kinderen veel minder heftig.” zegt Labens.

 

Hulp bij het scheiden

“Ik heb bijvoorbeeld pas geleden nog een meisje aan de telefoon gehad die niet naar haar vader toe wilde, terwijl haar vader wel wilde dat ze kwam. Uiteindelijk ben ik met dat meisje in gesprek gegaan en zijn we gaan kijken hoe het contact is en hoe we dat kunnen verbeteren”, vertelt Labens. Een vader die het preventietraject net heeft afgerond vertelt: “Het gaf mij als vader, voordat ik aan de scheiding begon, een goed beeld van wat zo’n scheiding allemaal met jou en je kinderen kan doen. Dat vond ik erg belangrijk omdat je sommige vervelende situaties dan kunt voorkomen”. Tijdens de training ging de vader in gesprek met andere ouders die in dezelfde situatie zaten. “Je kan daardoor bepaalde onderwerpen met elkaar delen en daardoor voel je je ook begrepen”. Hulp bij het regelen van een scheiding is om deze reden dan ook erg belangrijk.

Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan

Hieronder kun je het ouderschapsplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

600+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.