Kinderen en scheiden

door | 12 okt, 2021 | Actueel, Tips & Tricks

Denken jij en je partner na over scheiden? Ben je bang over het effect dat dit gaat hebben op je kind of kinderen? Twijfel je wat je precies moet doen en wat het beste is? Jij bent niet de enige die deze vragen stelt. Veel mensen zijn bang om fouten te maken wanneer er kinderen in het spel zijn. Lees hier verder over hoe jij de juiste stappen neemt om zo goed mogelijk uit elkaar te gaan wanneer er kinderen in het spel zijn!

 

Communicatie is de sleutel tot succes

Veel mensen doen bij een scheiding een stapje terug of willen zich er zo snel mogelijk overheen zetten. Vaak wordt communiceren hierdoor lastiger. Twee verschillende personen zitten soms op verschillende lijnen. Het belangrijkste is dat er duidelijkheid is voor het kind. Zo kan het kind zich eenvoudiger aanpassen aan de situatie.
Het is niet goed voor een kind om midden in een conflict te zitten. Dit heeft invloed op de ontwikkeling. Over het algemeen is goed contact houden met beide ouders juist gezond voor het kind. Als er meningsverschillen zijn, wordt het aangeraden om dit te bespreken waar het kind niet bij is. Zo leer jij je kind om positiever om te gaan met de meningsverschillen van jou en jouw ex-partner.

 

Stortvloed aan emoties

In de praktijk kan dit lastiger zijn dan je verwacht. Er komen hier veel emoties bij om de hoek kijken, waarop het lastig voorbereiden is. Iedereen reageert anders op een situatie en heeft andere behoeftes. Door de emoties kun je soms dingen zeggen of doen, die je beter niet had kunnen doen en waar je achteraf spijt van krijgt. Het is dus lastig wanneer er veel emoties in het spel zijn, maar gelukkig valt dit wel te trainen.
Mochten er conflicten ontstaan, dan is het belangrijk om te zorgen dat het kind hier zo weinig mogelijk van merkt. Voor sommige lastige situaties werkt parallel ouderschap erg goed. Dit houdt in dat er twee verschillende huishoudens zijn waarbij er zo weinig mogelijk contact is tussen de ouders. Als dit ruzies voorkomt, is dit een hele goede oplossing voor het kind.

 

Zorg ook goed voor jezelf

Voor sommige mensen helpt het om te praten en hun hart te luchten! Denk als eerste aan familieleden of vrienden waar je close mee bent. Het nadeel van deze mensen is dat zij niet altijd weten hoe jij je voelt, bijvoorbeeld omdat ze nooit hetzelfde hebben meegemaakt. Als praten over je gevoelens bij naaste familie en vrienden niet werkt, probeer dan eens te gaan praten met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt als jou.

Zo zijn er praatgroepen voor gescheiden ouders, en kun je ook online veel steun vinden. Misschien hebben deze mensen tips, advies en oplossingen die voor jou goed werken. Tot slot is ook praten met een psycholoog een goede manier om een scheiding te verwerken.
Naast het praten is het ook mogelijk om cursussen te volgen. Hier leer je hoe je met de situatie kunt omgaan. Daarnaast leer je ook hoe je moet handelen met je ex-partner en met je kind. Op deze manier kun je het beste halen uit deze periode en voorkom je fouten.

Heb jij geprobeerd om het goed op te lossen met je partner, en wil je graag zekerheid over een goed verloop? Netjes Scheiden ondersteunt je met het pakket online scheiden bij de procedure, inclusief een ouderschapsplan, alimentatieberekening en uiteraard nog veel meer. Loop je vast, of ben je bang in conflict te raken? Overweeg dan mediation en ontvang deskundige begeleiding bij alle afspraken. Benieuwd naar alle mogelijkheden? Neem gerust contact op, dan helpen we je graag verder.

Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan

Hieronder kun je het ouderschapsplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.1

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.1

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.