Scheiden en samen blijven wonen

door | 2 apr, 2024 | Actueel

Bij een scheiding kom je voor grote beslissingen te staan. Zo moet er ook besloten worden wat er met de gezamenlijke woning gaat gebeuren. Door bij elkaar te blijven wonen zorg je ervoor dat je hier nog geen besluit over hoeft te nemen. Maar dit heeft ook (financiële) gevolgen. Wij leggen uit waar je rekening mee moet houden als je (tijdelijk) samen blijft wonen.

 

Wanneer blijf je samen wonen tijdens of na een scheiding?

Tijdens en na een scheiding kunnen er diverse redenen zijn om (tijdelijk) samen te blijven wonen. Als partners besloten hebben om te gaan scheiden, dan komt het vaak voor dat ze samen in de gemeenschappelijke woning verblijven tijdens, en soms ook na de scheidingsprocedure. Hierbij is er vaak nog goed contact en wordt omwille van de kinderen de woonsituatie (voorlopig) voortgezet. Dit kan een goede keuze zijn als je het samen goed wilt afronden en zo voldoende tijd kan nemen om gezamenlijk tot een goede oplossing te komen.

 

Ook kan het voorkomen dat het niet wenselijk is, maar jullie er financieel niet uitkomen. Er moet bekeken worden of een van de partners de ander kan uitkopen, of een koopwoning moet eerst verkocht worden. Daarna is het pas mogelijk om een nieuw huis te zoeken voor één van de partners. 

 

Ga je scheiden en hebben jullie een koophuis? Bekijk dan onze dienst ‘Wonen en scheiden’. Hierbij krijg je de juiste begeleiding van zowel een scheidingsexpert als een hypotheekadviseur die samen zorg dragen voor jullie echtscheidingsconvenant. 

 

Gevolgen van samenwonen na een scheiding

Je hebt natuurlijk niet zomaar besloten om te gaan scheiden en er verandert wel degelijk iets in jullie situatie. Als je dus (tijdelijk) blijft samenwonen is het verstandig om goede afspraken te maken over jullie woonsituatie en deze ook vast te leggen. Een mediator kan hierbij helpen.

 

Daarnaast heeft het ook financiële gevolgen. Als je niet meer getrouwd bent, dan ben je ook financieel een stuk onafhankelijker van elkaar. Blijf je samenwonen? Dan blijf je ook de gezamenlijke kosten delen. Dit kan nadelig zijn voor degene met een lager inkomen. Daarbij is het ook zo dat je vaak minder recht hebt op toeslagen. De partner die minder verdient zou zonder het samenwonen misschien wel recht hebben op bepaalde toeslagen, terwijl hij of zij daar geen aanspraak op maakt doordat beide partners nog samenwonen. Het is dus verstandig om goed in kaart te brengen welke oplossing het beste bij je past.

 

Hulp nodig?

Ben je ongelukkig in je relatie en ben je van plan om te gaan scheiden? Bij NetjesScheiden is het mogelijk om snel en eenvoudig online te scheiden . Wil je (tijdelijk) blijven samenwonen en daar goede afspraken over maken? Dan is het handig om te scheiden met hulp van een mediator. Zeker als je samen met je ex-partner kinderen hebt, is een mediator een goede stap. 

Neem vrijblijvend contact met ons op bij vragen. Samen kijken we naar de beste en meest duurzame oplossing voor jouw situatie!

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.1

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.1

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.