Scheiden maar niet durven

door | 8 jun, 2021 | Actueel, Tips & Tricks

Denk jij vaak aan het woord ‘’scheiden’’, omdat je dit diep van binnen wilt, maar het niet durft uit te spreken? Dan is het verstandig om meer over dit onderwerp te lezen en de optie serieus te overwegen. Wil je inderdaad scheiden, dan raden we je aan om je in te lezen hoe je dit het beste kan vertellen en wat voor onrust je hier uiteindelijk mee kan voorkomen.

 

Waarom durven mensen niet te scheiden?

Er zijn veel redenen waarom mensen niet durven te scheiden van hun partner. Toch kan de beslissing om te gaan scheiden, gezonder zijn voor iedereen in het gezin. Bedenk je maar eens hoeveel onrust grote, terugkerende ruzies voor iedereen in huis kunnen zijn. In het begin lijkt dat misschien nog niet zo, maar op lange termijn begin je zelf de goede kanten van de scheiding in te zien. Om erachter te komen wat het beste besluit is, is het verstandig om verschillende redenen met elkaar af te wegen. Door dit hardop uit te spreken met je partner, is de kans groot dat jullie er allebei achter komen wat de beste oplossing is voor zowel jullie zelf als de kinderen.

 

Getrouwd blijven is veilig

In veel gevallen komt het voor dat mensen bij elkaar blijven omdat het hen veiligheid biedt. Dit kan komen doordat ze al twintig jaar getrouwd zijn en aan elkaar gewend zijn geraakt. Ook kan het zo zijn dat partners bang zijn dat ze na een scheiding geen andere partner kunnen vinden. Dit is vaak een reden dat mensen bij elkaar blijven, hoe ongelukkig ze soms sámen kunnen zijn.

 

Zorgen maken

Eén van de grootste redenen dat mensen niet durven te scheiden, is dat zij zich zorgen maken over de kinderen en kosten. Dat is heel logisch, want kinderen kunnen vaak de dupe worden van het gevolg van een scheiding. Om dit te voorkomen, worden afspraken vastgelegd in het ouderschapsplan. Dit is een plan waarin afspraken worden vastgelegd over de kinderen. Dit zijn onder andere afspraken over de communicatie tussen ouders, over de financiën die voor de verzorging van de kinderen nodig zijn en waar en wanneer kinderen wonen bij de ene ouder. Hierdoor worden onduidelijkheden voorkomen en ontstaat er minder snel ruzie. Voor kinderen is dit goede manier om houvast te krijgen aan bepaalde afspraken en krijgen daardoor meer duidelijkheid. Daarom kan het ook erg waardevol zijn kinderen bij het ouderschapsplan te betrekken.

 

Naast zorgen over de kinderen, spelen vaak ook grote zorgen over de kosten van een scheiding mee. Dit zijn kosten die voor het scheiden betaald moeten worden en bijvoorbeeld kosten voor kinderen en een ander huis. Bij mediation komt ook kosten kijken, alleen kan dit wel voorkomen dat jij en je partner scheiden. Het is dus zeker verstandig om alles geprobeerd te hebben om een scheiding te voorkomen en dit kan met behulp van een goede mediator het best gedaan worden.

600+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.