Scheiden met schulden

door | 1 jun, 2021 | Actueel

Scheiden wanneer jij of je partner schulden hebben kan lastig zijn. Het is echter niet onmogelijk om in deze situatie van elkaar te scheiden. Er moet veel verdeeld worden tussen jou en je ex-partner wanneer je van elkaar gaat scheiden met schulden. Op welke manier jij en je partner getrouwd zijn, speelt een rol bij het verdelen van de schulden wanneer jullie uit elkaar gaan. Daarom is het belangrijk om op een aantal essentiële punten te letten.

 

Getrouwd zijn in gemeenschap van goederen

Als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen, worden de schulden die jij en/of je partner gemaakt hebben, verdeeld. Dit kunnen kleine schulden zijn, maar bijvoorbeeld ook hoge studieschulden. Wanneer je trouwt in gemeenschap van goederen, is het belangrijk dat er afspraken worden gemaakt en genoteerd in het scheidingsconvenant (scheidingsplan). Hierin worden afspraken over schulden en bezittingen genoteerd. Ex-partners maken deze afspraken door middel van een gesprek met duidelijke regels zodat onduidelijkheden later voorkomen kunnen worden.

 

 

Geregistreerd partnerschap

Wanneer je partner en jij een geregistreerd partnerschap hebben, gelden dezelfde regels als voor een getrouwd stel. Dit geldt ook wanneer jullie uit elkaar gaan vanuit een geregistreerd partnerschap. Het gaat er namelijk vooral om op welke manier jullie de verbintenis zijn aangegaan. Indien jullie hebben gekozen voor geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen, dan zijn beide partners nog steeds aansprakelijk voor elkaars schulden, en moeten bezittingen en andere vermogens verdeeld worden.

 

Een overzicht maken

Als je gaat scheiden is het belangrijk om een overduidelijk overzicht te maken van de schulden die jij en je partner hebben gemaakt. Ook privé schulden moeten hierin worden opgeschreven wanneer je getrouwd bent in gemeenschap van goederen, omdat je hierin ook voor elkaars privé schulden aansprakelijk bent. Een overzicht kan voor jou en je partner duidelijkheid bieden en weet je op die manier wat er te wachten staat.

 

Komen je partner en jij er niet uit?

Kunnen je partner en jij geen besluit nemen over de verdeling van de schulden? Dan kan het verstandig zijn om voorafgaand aan het gesprek bij de rechter naar een mediator te gaan. Bij mediation worden je partner en jij geholpen doordat er naar de belangen van jullie allebei wordt gekeken.

Voordat je trouwt is het belangrijk om te bespreken of jouw toekomstige partner geen schulden heeft achtergehouden waar jij niets van wist. Ook is het verstandig om uit te zoeken waar je recht op hebt en wat je moet betalen wanneer je getrouwd bent. Door je (ex-)partner op de hoogte te houden van lopende en afbetaalde schulden, worden onduidelijkheden vermeden.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.