Snel en goedkoop geregistreerd partnerschap beëindigen: zo doe je dat

door | 3 jun, 2024 | Actueel

Als je niet wilt trouwen maar wel je relatie officieel vast wil leggen, kan je ervoor kiezen om een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Dit is – net als een huwelijk – een in de wet geregelde vorm van samenleven. Er zijn, als het gaat om de rechten en plichten van partners ten opzichte van elkaar, geen verschillen tussen een huwelijk en geregistreerd partnerschap. Wel is de relatie met kinderen anders geregeld bij een geregistreerd partnerschap. Er zit verschil in het beëindigen van een huwelijk en geregistreerd partnerschap. Hoe dit zit, lees je in dit artikel. 

 

Geregistreerd partnerschap beëindigen zonder kinderen 

Als je samen met je partner geen kinderen hebt die jonger zijn dan 18 jaar, kan je het geregistreerde partnerschap zonder rechter beëindigen. Wel heb je een advocaat of notaris nodig om de gemaakte afspraken zwart-op-wit vast te leggen. De afspraken die jullie maken kunnen gaan over bijvoorbeeld de verdeling van jullie bezittingen en wat er gebeurt met jullie koopwoning. Is dit gelukt, dan kan de ontbinding bij de gemeente worden ingeschreven. Hiermee is het geregistreerd partnerschap officieel gestopt. Deze vorm van scheiden duurt gemiddeld 1,5 maand en is relatief goedkoop. 

 

Zo werkt dat met kinderen

Hebben jullie wel samen kinderen die jonger zijn dan 18 jaar? Dan is het wel nodig dat een rechter het geregistreerde partnerschap ontbindt. Het kan zijn dat het proces hierdoor langer duurt. Daarnaast ben je in Nederland verplicht om een ouderschapsplan op te stellen als je uit elkaar gaat. Hier staan de belangrijkste afspraken in over de verzorging en opvoeding van jullie kinderen. Lukt het niet om tot goede afspraken te komen waar jullie het beide mee eens zijn, dan kan je hulp vragen aan een mediator. Met elkaar gaan jullie op zoek naar de gewenste oplossingen. Zo leggen jullie een goede basis voor de toekomst, zonder ruzie. 

 

 

Ben je ongelukkig in je relatie en ben je van plan om te gaan scheiden? Bij NetjesScheiden is het mogelijk om snel en eenvoudig online te scheiden. Lees hier meer over het snel en goed regelen van je scheiding. Ook als je hulp nodig hebt bij het maken van goede afspraken met je ex-partner, kan je bij NetjesScheiden terecht. Samen met een mediator kunnen jullie kijken wat er mogelijk is.  

 

Wil je meer weten over de stappen die je doorloopt bij een scheiding? Neem vrijblijvend contact met ons op bij vragen. Samen kijken we naar de beste en meest duurzame oplossing voor jouw situatie!

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.1

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.1

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.