Wij gaan scheiden: welke hulp kan ik inschakelen en wat is er verplicht?

door | 14 apr, 2020 | Actueel, Tips & Tricks

Bij een scheiding moeten jij en jouw ex-partner de scheiding aanvragen bij de rechtbank. Voordat het zover is moeten er nog veel dingen geregeld worden. Het is soms onduidelijk hoeveel jij zelf kunt regelen. In dit artikel gaan we zien welke hulp we kunnen inschakelen en welke hulp verplicht is volgens de wet.

 

Kun je scheiden zonder advocaat?

Bij de rechtbank moet er door een advocaat een verzoek tot scheiding ingediend worden. Dit kan een gemeenschappelijk verzoek zijn maar het kan ook zijn dat slechts één van jullie twee wil scheiden. Er is dus een advocaat nodig om het verzoek in te kunnen dienen zodat de rechter de echtscheiding kan keuren. Ondanks de verplichting dat een advocaat het scheidingsverzoek indient, is het toch mogelijk om zonder een advocaat in te huren je scheiding rond te maken. Dit kan bijvoorbeeld door online te scheiden.

 

Online scheiding

Door online een scheiding te regelen zorg je ervoor dat de hele scheiding door één partij geregeld wordt. De bedrijven die online scheiden aanbieden hebben professionals in huis en kunnen een scheidingstraject sneller afronden. Als je besluit om je scheiding online te regelen is het belangrijk dat je het hier samen over eens bent en zodat je met elkaar goede afspraken kan maken. Als dit zo is krijg je kant- en klare formulieren om in te vullen en terug te sturen naar de online scheiding professionals

Een advocaat inhuren is niet meer nodig omdat het verzoek ingediend wordt door een advocaat van het bedrijf waarbij je de scheiding regelt. Dit scheelt een hoop kosten, een advocaat rekent al snel een paar uur werk voor een simpele scheiding en met de hoge uurtarieven is het verstandig om te kijken of een online scheiding wat voor jullie is.

 

Is er nog andere hulp mogelijk?

Een advocaat helpt je bij de juridische zaken die geregeld moeten worden rondom een scheiding maar ook een mediator kan je helpen. Een mediator is een onafhankelijk persoon die met jou en je partner op zoek gaat naar de best mogelijke afspraken om na de scheiding goed met elkaar, spullen, een eventueel koophuis en/of kinderen om te gaan. Een mediator kun je ook online regelen. Deze helpt je dan vanaf afstand om gesprekken tussen jou en je partner over deze afspraken op gang te brengen.

 

Hulp nodig voor de hypotheek?

Bij elke scheiding ontstaat een eigen situatie en daarmee kan het ook afhankelijk zijn van de complexiteit van de scheiding of er meer hulp nodig is. Het kan zijn dat er financieel oplossingen moeten komen waarbij een mediator niet kan helpen. Ook rondom een koophuis kan het handig zijn om met een hypotheekverstrekker om tafel te gaan zitten. Zo kun je per afspraak waar je niet uitkomt specifiek kijken of je er hulp voor kan vinden.

Bij NetjesScheiden kun je zowel een mediationtraject, een online scheiding als een hypotheekadvies in gang zetten. 

Alsjeblieft, jouw checklist

Hieronder kun je de checklist van NetjesScheiden gratis downloaden.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.