Woonsituatie na scheiden: dit gebeurt er!

door | 4 jan, 2022 | Actueel

Eén op de drie huwelijken eindigt vroegtijdig met een scheiding. Dit laat niet emotioneel littekens achter, maar heeft ook materiële gevolgen voor jou, je ex-partner en eventuele kinderen. Het beëindigen van een relatie is bijvoorbeeld één van de vaakst voorkomende oorzaken voor het verkopen van een woning. Hoe vindt je dan een nieuwe woning, of hoe werkt het uitkopen van de ex-partner uit de woning? 

 

Resultaten woonsituatie na een scheiding 

Het veranderen van woonsituatie is anders als het vrijwillig wordt besloten, dan wanneer een verhuizing wordt veroorzaakt door een scheiding. Het gaat er een stuk minder ontspannen aan toe, want de verandering in de woonsituatie is onvoorzien, dringend en met een veranderde financiële situatie voor beide kanten. En ook kinderen spelen een rol.

Uit onderzoek van het CBS is gebleken dat – wanneer er geen kinderen in het spel zijn – de man vaker in de huidige woning achterblijft, dan de vrouw. Wanneer er wel kinderen in het spel zijn, blijft de vrouw vaker in de huidige woning. Ook is gebleken dat na de scheiding mensen vaker van een koopwoning naar een huurwoning verhuizen. Dit wordt soms ervaren als een teleurstelling of achteruitgang. 

 

Eigen huis behouden steeds makkelijker

Wanneer je besluit te scheiden van je partner kan het zo zijn dat je het liefste in de huidige woning blijft. Doordat de financiële situatie veranderd bij een scheiding, zorgt dit in de praktijk voor problemen.

De Nationale Hypotheek Garantie – ook wel NHG genoemd – heeft stellen die in scheiding lagen, geholpen om de huidige woning te behouden. Sinds 1 januari vorig jaar heeft NHG ervoor gekozen een extra vangnet aan de voorwaarden en normen door te voeren. Voor de voorwaarden of de partij de vaste lasten kan betalen kijken zij een beheertoets.

 

Hulp bij verandering woonsituatie door scheiding 

Het is mogelijk om hulp te ontvangen bij het bepalen van de nieuwe woonsituatie, veroorzaakt door een scheiding. Zo hoef je niet zelf alles te regelen op het gebied van wonen en scheiden, maar wordt je op weg geholpen met juridische en financiële hulp.

Bij NetjesScheiden wordt je bij een veranderende woonsituatie gekoppeld aan een financieel en scheidingssexpert die je ondersteunt bij de procedure en het uitzoeken wat er met de woning gaat gebeuren. Samen met jou zetten zij zich in voor de door jou gewenste woonsituatie, en wordt er een plan opgesteld waarmee jij gaat slagen.

 

 

Mogelijkheden koopwoning NetjesScheiden

Bij het bepalen van een nieuwe woonsituatie, zijn er verschillende mogelijkheden. Wat er gaat gebeuren met de koopwoning is vaak 1 van de 4 onderstaande opties: 

 

  • Jij of je ex-partner koopt de ander uit
  • Je verkoopt samen de woning en verdeelt de opbrengst
  • Je gaat de woning verkopen én op zoek naar een nieuwe koopwoning
  • Julie kiezen er samen voor de woning niet te verdelen

Wil je graag ondersteund worden wanneer je besluit om te scheiden en de woonsituatie hierdoor veranderd? Onze hypotheekadviseur en scheidingsexperts staan voor je klaar om met elkaar de beste optie te kiezen die past bij je woonwens.

Benieuwd naar onze mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of kijk op onze pagina over Wonen en Scheiden!

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.1

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.1

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.