Alimentatie – Kinderalimentatie

Een scheiding is altijd een vervelend situatie en al helemaal wanneer er kinderen bij betrokken zijn. Om ervoor te zorgen dat kinderen ook na de scheiding kunnen doen wat ze voor de scheiding deden, zoals het beoefenen van een sport of het spelen van een muziekinstrument, is de kinderalimentatie in het leven geroepen. De partner die alimentatieplichtig is, moet naar draagkracht bijdragen aan het levensonderhoud van de kinderen, minimaal totdat ze 18 jaar oud zijn (en in sommige gevallen langer). Afspraken met betrekking tot de kinderalimentatie worden opgenomen in het ouderschapsplan

Wanneer moet kinderalimentatie betaald worden?

Kinderalimentatie hangt niet samen met een huwelijk of geregistreerd partnerschap, maar met het samen ouders zijn. Wanneer jij en je ex-partner samen kinderen hebben, is één van jullie waarschijnlijk die alimentatieplichtig. Dit is het geval wanneer één van jullie significant meer verdient. Ook wanneer jullie niet samen ouders zijn, is er in sommige gevallen een alimentatieplicht. Dit is het geval wanneer jullie een gezamenlijk gezag hebben over jullie kinderen. Hoewel je dus wellicht niet de biologische ouder bent van de kinderen, kun je wel alimentatieplicht als jullie gezamenlijk het gezag over de kinderen hebben. De alimentatieplicht duurt in dat geval net zo lang als het gezamenlijk gezag heeft geduurd. Als jullie 5 jaar het gezag hebben gedeeld, zal de niet-ouder dus 5 jaar lang alimentatieplicht hebben.

Welke kosten moeten van de kinderalimentatie betaald worden?

Alle kosten die rondom het kind gemaakt worden, moeten van de kinderalimentatie betaald worden. Dit zijn dus bijvoorbeeld kosten voor eten en drinken, sport, muziekles, cadeautjes en de kosten voor de kinderopvang. Naast de alimentatie zijn er dus geen bijkomende kosten meer voor de alimentatieplichtige ouder.

Hoe hoog is de kinderalimentatie?

Hoe hoog de kinderalimentatie is, wordt door de rechter vastgesteld aan de hand van de Behoeftetabel. Daarin worden alle behoeften van het kind op een rijtje gezet aan de hand van de leefsituatie voor de scheiding. Deze wordt naast de draagkrachttabel gelegd, hierin wordt gekeken wat de draagkracht van de alimentatieplichtige partner is. Aan de hand van deze 2 tabellen wordt de hoogte van de alimentatie vastgesteld. Wij kunnen jullie helpen bij deze berekening.  

Kinderalimentatie voor kinderen ouder dan 18

Kinderalimentatie is altijd verplicht totdat het kind minimaal 18 jaar oud is. Vanaf dan is het kind meerderjarig. De meeste kinderen studeren op die leeftijd echter nog en er wordt verwacht dat ouders hun kind de gelegenheid geven om hun studie af te ronden. Daarom is in de meeste gevallen de kinderalimentatie verplicht totdat het kind 21 jaar oud is. Vanaf de achttiende verjaardag wordt de kinderalimentatie wel rechtstreeks aan het kind betaald en niet meer aan de ouder.

Hoe moet je scheiden met kinderen?

Het scheiden met kinderen is natuurlijk heel lastig. Welke afspraken maken wij? Er komen veel zaken op je af waar je van tevoren vaak niet over heb nagedacht. Ook de hoogte van kinderalimentatie en dit goed vastleggen is dus één van de onderwerpen. Wij hebben een heel traject over het scheiden met kinderen. Hier helpt een expert op het gebied van kinderen jullie met het regelen van de scheiding.

Kinderen en scheiden

Hebben jullie kinderen onder de 18 jaar?
Dan is het laten maken van een ouderschapsplan verplicht.

600+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.