Geregistreerd Partnerschap ontbinden – hypotheek

Wanneer jij en jouw partner gaan scheiden, zijn er verschillende zaken waarover afspraken gemaakt moeten worden. Zo moeten gezamenlijke bezittingen en schulden worden verdeeld. Ook moeten er afspraken gemaakt worden over een eventuele gezamenlijke hypotheek. Wanneer jij en jouw ex-partner besluiten te scheiden in een geregistreerd partnerschap, heeft dit gevolgen voor een bestaande hypotheek en een eventuele toekomstige hypotheek.

Een geregistreerd partnerschap heeft veel weg van een huwelijk. Bij beide samenlevingsvormen staat jullie relatie vast bij de ambtenaar van burgerlijke stand en heb je vergelijkbare plichten en rechten naar elkaar toe. Zo mag je elkaars achternaam gebruiken en hebben jullie elkaars toestemming nodig bij bepaalde beslissingen. Daartegenover staat dat je de plicht hebt om elkaar te onderhouden. In een geregistreerd partnerschap zijn alle bezittingen en vermogen van jullie samen, als je hier geen andere afspraken over hebt gemaakt. Ook erf je automatisch van je partner wanneer deze komt te overlijden.

 

Niet hetzelfde als een huwelijk

Waar het beëindigen van een huwelijk altijd langs een rechter moet, is dit bij een geregistreerd partnerschap niet het geval. Hierbij is het wel noodzakelijk dat jij en je geregistreerde partner geen minderjarige kinderen hebben en het helemaal met elkaar met eens zijn. In deze gevallen stelt een notaris voor het beëindigen van het geregistreerd partnerschap een overeenkomst op. Hierin wordt officieel gemaakt dat zowel jij als je partner het partnerschap willen beëindigen. Verder dient deze overeenkomst ook als document voor het vastleggen van afspraken over de verdelingen van eigendommen, alimentatie en het eventuele huis waar jullie samen eigenaar van zijn. De notaris dient dit vervolgens in bij de burgerlijke stand, waarmee de scheiding officieel is. Wanneer dit niet zo is, dient er alsnog een rechter bij betrokken te worden.

 

Wat gebeurt er met een hypotheek bij scheiding in een geregistreerd partnerschap?

Wanneer het huis van jou en je ex-partner is, zal hier een beslissing over gemaakt moeten worden. Net zoals bij een huwelijk zijn jullie in dat geval samen verantwoordelijk voor het afbetalen van de hypotheek.

Bij een scheiding kan jij of je ex-partner besluiten om in het huis te blijven wonen. Als beide partijen en de hypotheekverstrekker hiermee akkoord zijn, komt het huis en de hypotheek op naam van de blijvende partner te staan. De blijvende partner zal de vertrekkende partner uit moeten kopen, wanneer de waarde van het huis hoger is dan de hypotheek (overwaarde). Als de hypotheek echter hoger is dan de waarde van het huis (restschuld), moet de vertrekkende partner de helft van dit verschil op zich nemen.

Jij en je ex-partner kunnen er daarnaast voor kiezen om het huis te verkopen. Ook kan het voorkomen dat jullie afzonderlijk de hypotheek niet kunnen betalen. In zo’n situatie zal het huis wel verkocht moeten worden. In geval van overwaarde wordt de winst dan over beide partijen verdeeld. Wanneer er sprake is van restschuld, delen jij en je ex-partner deze schuld.

Het is mogelijk dat in de partnerschapsvoorwaarden is opgenomen dat alleen jij of alleen jouw ex-partner eigenaar is van het huis. Daarmee zal diegene ook de hypotheeklasten dragen. In dat geval heeft alleen die partner recht op de overwaarde, of draagt deze de last van de restschuld. Als een gezamenlijke investering echter de reden is van overwaarde, heeft ook de andere partner recht op een deel van deze overwaarde. Welke situatie dus gaande is, verschilt per scheiding. NetjesScheiden kijkt graag met jullie mee en geeft jullie een passende oplossing voor jullie woonsituatie.

 

Een hypotheek aanvragen na scheiding in een geregistreerd partnerschap

Bij het aanvragen van een hypotheek, zal de bank verschillende financiële documenten van jou willen inzien. Jouw hypotheekadviseur zal nog een aantal additionele gegevens opvragen wanneer je in het verleden gescheiden bent of een geregistreerd partnerschap hebt gehad. De afspraken die gemaakt zijn bij jouw scheiding kunnen namelijk van invloed zijn op jouw maximale hypotheek.

De bank waar je een hypotheek aanvraagt zal ten eerste willen weten of jij alimentatie ontvangt of moet betalen. Partneralimentatie wordt namelijk gezien als inkomen en kan daarom bijdragen aan de hoogte van jouw hypotheek wanneer je dit ontvangt. Alimentatie wordt door banken echter wel beschouwd als onbetrouwbaar inkomen. Zo ontvang je alimentatie meestal maar voor een bepaald termijn en kan het zijn dat jouw ex-partner de alimentatie niet meer kan betalen door omstandigheden. Kinderalimentatie heeft overigens nooit invloed op jouw maximale hypotheek, aangezien dit niet als inkomen wordt gezien.

Bij afronding van de scheiding zullen jij en jouw ex-partner ook afspraken moeten maken over de verdeling van het vermogen en eventuele schulden. Ook deze kunnen van invloed zijn op de hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen. NetjesScheiden helpt jullie graag met alle vragen op het gebied van jullie woning.

Kies het pakket dat het beste bij je past

Wij bieden verschillende pakketten aan, volledig afgestemd op jouw situatie.

 

Zelf doen

Je regelt alles zelf,
zonder controle!

Proces inclusief
  • Scheidingsplan (convenant)
  • Beëindiging partnerschap via advocaat
  • Inschrijving bij de gemeente
299,- p.p.
 

Controle

Wij controleren jullie afspraken op alle belangrijke punten!

Proces inclusief
  • Scheidingsplan (convenant)
  • Beëindiging partnerschap via advocaat
  • Inschrijving bij de gemeente
  • Zelf afspraken maken via online portaal
  • Alimentatieberekening
  • Juridische controle van alle afspraken
  • Bespreken van het scheidingsplan met een scheidingsexpert
Optioneel
  • Inleveren scheidingsplan door advocaat
549,- p.p.
Meest gekozen
 

Begeleiding

Alles goed geregeld, van afspraken tot scheidingsplan!

Proces inclusief
  • Scheidingsplan (convenant)
  • Beëindiging partnerschap via advocaat
  • Inschrijving bij de gemeente
  • Zelf afspraken maken via online portaal
  • Alimentatieberekening
  • Juridische controle van alle afspraken
  • Bespreken van het scheidingsplan met een scheidingsexpert
  • Begeleiding rondom partnerschapsvoorwaarden/ ondernemingen
Optioneel
  • Inleveren scheidingsplan door advocaat

 

699,- p.p.

Scheiden met koophuis?

Gaan jullie scheiden en hebben jullie een koophuis?

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.1

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.1

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.