Hypotheek overnemen

 

De meeste stellen die gaan scheiden, hebben een gezamenlijke koopwoning met een gezamenlijke hypotheek. Als één van jullie na de scheiding in het huis wilt blijven wonen, betekent het dat deze persoon de volledige hypotheek moet overnemen. De hypotheek die eerst van jou en je ex-partner samen was, wordt dan dus overgezet op één naam. De bank moet hier echter wel toestemming voor geven. Het inkomen van degene die de hypotheek wil overnemen, moet hoog genoeg zijn om de hypotheeklasten te dragen. NetjesScheiden helpt graag bij deze vragen over de woning

Overwaarde of onderwaarde?

Bij het overnemen van de hypotheek is het allereerst van belang om door een taxateur of makelaar te laten bepalen hoe veel het huis waard is. Als de waarde van het huis na de taxatie hoger blijkt te zijn dan de huidige hypotheekschuld, is er sprake van overwaarde. Degene die in het huis blijft wonen, zal de ander dan uit moeten kopen. Bijvoorbeeld: Jullie koopwoning heeft op dit moment een waarde van €300.000. Er rust nog een hypotheekschuld op van €200.000. De overwaarde is dan €100.000. Je ex-partner heeft recht op de helft van dit bedrag, €50.000 dus. Om in de woning te mogen blijven wonen, zul je dit bedrag aan je ex-partner uit moeten keren. Dit kan met behulp van spaargeld, maar ook door het afsluiten van een tweede hypotheek. Het kan echter ook zo zijn dat uit de taxatie blijkt dat de waarde van de woning niet voldoende zou zijn om de huidige hypotheekschuld af te lossen. Dit heet onderwaarde. In dat geval zal de partner die het huis verlaat degene die in het huis blijft wonen bij moeten betalen om voor deze onderwaarde te compenseren.

Wie neemt de hypotheek over?

Soms willen beide partners in het gezamenlijke huis blijven wonen en willen ze beide de hypotheek overnemen. Als jij en je ex-partner er samen niet uit komen wie er in de woning mag blijven, doet de rechter uitspraak over de toewijzing van het huis. De rechter houdt dan rekening met verschillende factoren, bijvoorbeeld bij wie de kinderen blijven wonen.

Scheiden met koophuis?

Gaan jullie scheiden en hebben jullie een koophuis?

600+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.