Recht op huurwoning na scheiding

Als je getrouwd bent, dan deel je veel spullen en over het algemeen je woning. Beide ben je voor de helft eigenaar van een koopwoning. Maar hoe zit dat als je in een huurwoning woont met zijn tweeën? Wat gebeurt er met die huurwoning na de scheiding? Kan één van jullie er in blijven wonen of moeten jullie allebei op zoek naar een nieuwe woning?

Het is belangrijk om te weten wie de officiële huurder van de woning is. Dit kun je terugvinden in het huurcontract. Het kan zijn dat één van jullie de officiële huurder is maar het is ook mogelijk dat beide namen op het huurcontract staan. Als er één naam op het contract staat, is dit de hoofdhuurder en is de partner automatisch de medehuurder.

 

Wat moeten we doen zodra we gaan scheiden?

Zodra je weet wie de hoofdhuurder is en hoe het huurcontract in elkaar zit, kun je een beslissing maken wat er met de huurwoning gaat gebeuren. Je kunt er voor kiezen om allebei een nieuw huis te zoeken of dat één van de twee in de woning blijft wonen. Als jullie het samen eens worden over wie er in de woning blijft wonen, kun je dit doorgeven bij de verhuurder. Als het nodig is past deze het huurcontract aan zodat de juiste hoofdhuurder aangegeven staat. Mocht het contract al op de naam staan van degene die in de woning blijft wonen, hoef je alleen bij de verhuurder aan te geven dat je voortaan de woning alleen huurt.

In het geval dat jullie beiden op het huurcontract staan moet je één stap extra zetten om de huur op een goede manier voort te zetten. De partner die in de woning blijft wonen neemt contact op met de verhuurder of het akkoord is dat de partner verder de woning alleen huurt. Als de verhuurder hiermee akkoord is, kun je afspraken rondom het contract op papier gaan zetten. Zo ontstaan uiteindelijk een nieuwe huurovereenkomst op één naam.

 

Wie heeft er recht op de woning?

Als je het niet meteen eens wordt met elkaar wie er in de woning mag blijven wonen, zal je hulp moeten zoeken om toch tot een goed besluit te komen. Je kunt hiervoor een mediator inschakelen van NetjesScheiden. De mediator zorgt ervoor dat je met elkaar in gesprek kunt gaan en beide belangen duidelijk in beeld worden gebracht. De mediator gaat de gesprekken neutraal in en gaat op zoek naar de beste oplossing voor beide partners. Daarnaast krijg je ook hulp bij alle vragen over jouw woning.

Mocht je er met een mediator niet uitkomen, kun je de rechter vragen om een uitspraak te doen wie er in de woning mag blijven wonen. De rechter zal kijken naar de belangen van beide partners en deze tegen elkaar afwegen. Zo kijkt de rechter bijvoorbeeld naar wie er het meest voor de kinderen zorgt en waar ze het meest en liefst verblijven. Daarnaast is het ook belangrijk wie van jullie beiden het best de vaste lasten, die bij de woning komen kijken, kan betalen.

De rechter zal de woning uiteindelijk toewijzen aan één van beide partners of aan geen van beiden. Als de rechter er namelijk ook niet uit komt kan hij er voor kiezen dat beide partners op zoek zullen moeten naar een nieuwe woning. Zodra de rechter de beslissing heeft gemaakt moet de wijziging aan de verhuurder gemeld worden.

 

Kan ik snel een nieuwe woning vinden?

Zodra je besloten hebt om te scheiden is het vaak prettig om snel niet meer samen te wonen. Om dit proces te versnellen kun je gebruik maken van een urgentieverklaring. Deze verklaring kun je aanvragen bij een woningbouwvereniging en die verklaring geeft je voorrang op andere woningzoekenden. Het verschilt per woningbouwvereniging hoe snel ze deze urgentieverklaring aan gescheiden mensen geven. Vaak wordt de verklaring alleen gegeven als er zorg gedragen moet worden voor minderjarige kinderen.

Om in aanmerking te komen voor de urgentieverklaring: moet je 18 jaar of ouder zijn, moet je momenteel wonen in de gemeente waarin je de verklaring aanvraagt en mag je geen huurschuld hebben of overlast hebben veroorzaakt. Daarnaast mag je verzamelinkomen niet hoger zijn dan €35.000 per jaar, mag de noodsituatie waarom je urgentie aanvraagt niet door eigen toedoen zijn ontstaan en moeten jij en eventuele gezinsleden de Nederlandse nationaliteit dragen of een wettelijke verblijfsstatus hebben.

Scheiden met koophuis?

Gaan jullie scheiden en hebben jullie een koophuis?

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.