Samenlevingscontract ontbinden met koopwoning

Als jij en je ex-partner geen kinderen hebben en een huurwoning hebben, is het ontbinden van een samenlevingscontract erg eenvoudig. Wanneer jij en je ex-partner een koopwoning hebben, komt er iets meer bij kijken.

Eigenaar van de woning

Wat er met de woning gaat gebeuren, is vaak afhankelijk van wie de eigenaar van de woning is. Als jij alleen eigenaar bent van de woning, mag je zelf in de woning blijven wonen. Je ex-partner kan dan geen aanspraak maken op de woning. Andersom geldt hetzelfde wanneer je ex-partner alleen eigenaar is van de woning. Wanneer jij en je ex-partner samen eigenaar van het koophuis zijn, zullen jullie afspraken moeten maken over wie er in de woning blijft wonen of dat de woning verkocht zal worden.

Samenlevingsovereenkomst

Het kan zo zijn dat er al afspraken opgenomen zijn in de samenlevingsovereenkomst. De afspraken die hierin staan zijn leidend in het vaststellen van wat er na het beëindigen van jullie relatie met de woning gebeurt. Afhankelijk van de afspraken die in de samenlevingsovereenkomst staan, worden verdere afspraken gemaakt.

Akte van verdeling

De afspraken die gemaakt worden met betrekking tot de woning, worden uiteindelijk vastgelegd in een akte van verdeling. Deze akte wordt opgesteld door een notaris en bevat alle afspraken omtrent de woning: wie blijft er in de woning wonen en welke voorwaarden zijn hieraan verbonden. NetjesScheiden heeft een team van financieel adviseurs die jullie graag helpen bij alle vragen rondom een koophuis.

Scheiden met koophuis?

Gaan jullie scheiden en hebben jullie een koophuis?

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.