Scheiden met koophuis

Wanneer jij en je partner besluiten om te gaan scheiden en een huurwoning hebben, kan dit eenvoudig geregeld worden. Als jullie samen een koophuis hebben, komt er meer bij kijken. Een koophuis kan niet, zoals een huurwoning, zomaar verlaten worden. Dat betekent dat jij en je toekomstige ex-partner zullen moeten besluiten of één van jullie in de woning blijft wonen, of dat jullie beiden niet in de woning blijven en deze gaan verkopen. Er zijn verschillende mogelijkheden en NetjesScheiden helpt je graag bij alle vragen over het huis dat je hebt.

Jij of je ex-partner blijft in de woning wonen

In veel gevallen blijft één van de partners in het huis wonen. Als het huis alleen op jouw naam staat, heb jij het recht om in de woning te blijven wonen. Je ex-partner kan hier dan geen aanspraak op maken en jij hebt het recht op te bepalen wanneer je ex-partner het huis moet verlaten. Andersom geldt dit echter ook. Als je geen mede-eigenaar bent van het huis, kan je ex-partner dus elk moment besluiten dat je het huis moet verlaten. Je bent immers geen mede-eigenaar van het huis en hebt in dat geval nergens recht op. Vaak hebben partners tijdens hun huwelijk echter samen het huis gekocht en staat de hypotheek op naam van beide partners. Dit maakt de situatie is ingewikkelder. Allereerst moeten jij en je ex-partner het er samen over eens worden wie van jullie in de woning blijft wonen. Soms is dit snel bepaald, bijvoorbeeld omdat maar één van jullie de lasten alleen zou kunnen dragen. Het kan echter ook zo zijn dat jij en je ex-partner beiden in het koophuis willen blijven wonen. Als jullie er samen niet uitkomen, zal de rechter uitspraak doen over wie de woning toegewezen krijgt. Als één van jullie in de woning blijft wonen, moet de hypotheek na de scheiding volledig op naam van deze persoon worden gezet. Deze persoon neemt de hypotheek dus volledig over. In veel gevallen zorgt dit ervoor dat degene die in de woning blijft wonen de ander uit moet kopen.

Het huis verkopen na de scheiding

Als jij en je ex-partner beiden niet in het koophuis kunnen of willen blijven wonen, zullen jullie het huis moeten verkopen. Het geld dat de verkoop van de woning oplevert, kunnen jij en je ex-partner gebruiken om de hypotheekschuld af te lossen. Als er sprake is van overwaarde, wordt deze onder jullie verdeeld. Wanneer het huis niet genoeg geld oplevert om jullie hypotheekschuld af te lossen, is er sprake van een restschuld. In dat geval wordt deze restschuld verdeeld op basis van het eigenaarschap van het huis. In de meeste gevallen zijn beide partners voor 50% eigenaar van het huis. Jullie moeten dan allebei de helft van de restschuld terugbetalen. Wanneer jullie een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebben, kan het zo zijn dat de restschuld wordt kwijtgescholden. Hiervoor moet echter wel aan bepaalde voorwaarden voldaan worden. Als je denkt dat dit op jouw hypotheek van toepassing is, kun je het beste contact opnemen met NHG om dit verder te onderzoeken. NetjesScheiden kijkt zoekt mee naar een oplossing voor het huis met het team van financieel adviseurs.

 

Scheiden met koophuis?

Gaan jullie scheiden en hebben jullie een koophuis?

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.