Wat gebeurt er met je spaarhypotheek bij een scheiding?
Benieuwd naar de gevolgen voor jouw specifieke situatie? Onze experts staan voor je klaar.
Tijdens een scheiding komen veel dingen tegelijkertijd op je af. Echter moet het financiële plaatje goed geregeld worden. Als jullie samen een huis hebben gekocht is het van belang om hier een goede regeling voor te treffen. In de meeste gevallen blijven jullie niet onder één dak wonen. Jullie kunnen het huis verkopen en beide op zoek gaan naar een nieuw onderkomen, maar ook kan één van jullie in jullie huis blijven wonen. NetjesScheiden helpt jullie met het maken van de juiste afspraken over de hypotheek na scheiden. Maar hoe gaat dat in zijn werk wanneer jullie een spaarhypotheek hebben?
Opties bij het verdelen van een huis met spaarhypotheek
Wanneer jullie besluiten om het huis te verkopen en beide op zoek gaan naar iets nieuws, dan komt het gespaarde bedrag van jullie spaarhypotheek vrij. Jullie moeten wel afspraken maken over hoe het bedrag verdeeld wordt en goed kijken naar de regels die de Belastingdienst in de gevallen heeft opgesteld. Als één van jullie in het huis blijft wonen, kan de spaarhypotheek op de naam van die persoon doorlopen. Het is wel van belang dat jij met jouw ex-partner afspraken maakt over hoe het tot dan gespaarde bedrag betaald wordt aan de vertrekkende ex-partner.
Hebben jullie een koophuis en gaan jullie scheiden? Met onze dienst ‘Wonen en Scheiden’ zorgen een scheidingsexpert en een hypotheekadviseur er samen voor dat jullie scheiding van a tot z begeleid wordt.
Hoe werkt een spaarhypotheek?
Wanneer je een spaarhypotheek hebt, dan spaar je letterlijk je hypotheek bij elkaar. Daar tegenover staat dat je niet aflost gedurende de looptijd van de hypotheek. Aan het einde van de looptijd los je de gehele hypotheek met het gespaarde geld in een keer af. Het voordeel van de spaarhypotheek is dat je aan het einde van de looptijd van de hypotheek altijd verzekerd bent van het feit dat je de hypotheek kan terugbetalen. Hierdoor biedt de spaarhypotheek meer zekerheid.
Voor- en nadelen van een spaarhypotheek
Ondanks dat je gedurende de looptijd van de hypotheek niets aflost moet je wel maandelijks rente over het geleende bedrag betalen. Echter krijg je ook rente over de premie die je betaalt voor je spaarhypotheek. Deze twee rentes zijn gelijk aan elkaar. Dus als de rente stijgt van de hypotheek, dan stijgt ook de rente over het gespaarde bedrag. Hierdoor betaal je maandelijks misschien wel meer hypotheekrente, maar betaal je ook een lagere premie. De maandlasten van een spaarhypotheek zijn daarom constant en dit geeft jou meer overzicht.
Toch heeft een spaarhypotheek ook een aantal nadelen. Zo spaar je alleen voor het bedrag dat je geleend hebt en nooit meer. Daarnaast kan een lage spaarrente ervoor zorgen dat de spaarhypotheek relatief duur is. Hierdoor moet je meer eigen geld bijleggen om uiteindelijk de hypotheek af te lossen.
Wat gebeurt er met je spaarhypotheek bij een scheiding?
Wanneer jullie gaan scheiden is het vaak niet wenselijk dat jullie in één huis blijven wonen. In het geval dat jullie samen een huis hebben gekocht, zijn er twee opties. Jullie kunnen het huis verkopen en gaan zelf een nieuw huis zoeken. Ook kunnen jullie nog beslissen dat één van jullie in het huis blijft wonen. Maar wat gebeurt er met de spaarhypotheek in de twee?
Als één van jullie in het huis blijft wonen dan het mogelijk om de spaarhypotheek door te laten lopen. Echter moet je het maandelijks te betalen bedrag nu in je eentje betalen. In het geval van een spaarhypotheek hebben jullie vaak al een aardig bedrag opgebouwd. Belangrijke zaken die de hoogte van het bedrag bepalen zijn bijvoorbeeld de tijd dat je in het huis woont en de duur van de hypotheek. Het is belangrijk om goede afspraken te maken met jouw ex-partner over hoe jullie het gespaarde bedrag verdelen.
Verkoop van het huis en het vrijgekomen bedrag
In het geval dat jullie beide het huis verlaten en het huis gaan verkopen, kan de regeling iets soepeler verlopen. Als jullie het huis verkopen dan komt het hele gespaarde bedrag vrij voor jullie allebei. Jullie kunnen dan zelf afspraken maken over hoe jullie het bedrag verdelen.
Belastingregels bij het verdelen van de spaarhypotheek
Wel moet je goed kijken naar de regels die de belastingdienst hiervoor heeft opgesteld. In sommige gevallen kan het gebeuren dat je belasting moet betalen over het vrijgekomen bedrag.
Waarom professionele hulp bij scheiden en spaarhypotheek belangrijk is
Het is altijd handig om je te laten informeren bij een deskundige over wat de gevolgen zijn voor jouw spaarhypotheek bij een scheiding. De specialisten van NetjesScheiden staan voor jou klaar. Hierdoor kom je niet voor vervelende verrassingen te staan en is de kans groter dat de scheiding soepeler verloopt. Klik nu op de knop hieronder.
Scheiden met koophuis?
Gaan jullie scheiden en hebben jullie een koophuis?
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.