Hoe snel kan een scheiding rond zijn?

Het afhandelen van een echtscheiding, in al haar facetten, kan een hoop tijd in beslag nemen. Helaas is er geen universeel antwoord te geven op de vraag hoe lang een scheiding in beslag neemt. Daarvoor spelen te veel unieke omstandigheden per geval een rol, waardoor elke scheidingsprocedure weer anders is.

Waar is de duur van de afhandeling van afhankelijk?

Het voornaamste probleempunt bij de afhandeling van echtscheidingen is de houding van de personen die bij het proces betrokken zijn. Als eigenlijk maar één van de partners wil scheiden kan dit veel vertraging opleveren, omdat er dan met weinig voorstellen zal worden ingestemd. In het verlengde hiervan ligt de wijze van afhandeling. Gaat het om een gerechtelijke procedure of zijn de partijen nog in staat om samen om de tafel te gaan zitten en onder toeziend oog van een mediator samen tot een oplossing te komen?
Bij online scheiden is de snelheid volledig in eigen handen. De snelheid is namelijk afhankelijk van hoe snel de documenten worden aangeleverd. Als dit snel gebeurt, kan er meteen een videocall worden ingepland. In dat geval is online scheiden dus de snelste oplossing.

Wat is de snelste procedure voor jou?

Voor iedereen zijn andere omstandigheden van belang bij het bepalen van de duur van de afhandeling van de scheiding. De belangrijkste vraag die gesteld moet worden om een beeld te krijgen van de hoeveelheid tijd die in beslag genomen zal worden is de staat van de onderlinge verhouding tussen jou en jouw ex-partner. Kunnen jullie samen nog door één deur? Wanneer dat zo is, is online scheiden de beste oplossing. Online scheiden gaat namelijk snel én goedkoop. Op netjesscheiden.nl kun je een pakket aanschaffen vanaf €297. Dit kan veel geld en tijd schelen.

De onderlinge verhoudingen zijn goed tussen ons, wat is voor ons de snelste procedure?

Is er geen sprake van vijandigheid en hebben jullie bijvoorbeeld samen besloten te gaan scheiden? Dan dient er nog een extra onderscheid gemaakt te worden tussen twee mogelijkheden. Is er overeenstemming over de bijkomende zaken bij een scheiding, zoals over voogdij of de verkoop van een gezamenlijk gekocht huis? Dan kan er samen een gemeenschappelijk verzoekschrift voor een echtscheiding worden ingediend bij de rechtbank. Omdat er vooraf al overeenstemming bestaat, hoeft er geen zitting bij de rechtbank gehouden te worden. In dat geval zal de scheiding snel worden uitgesproken en hoeft het meestal niet meer dan een paar weken in beslag nemen.
Wanneer jullie goed uit elkaar gaan, is een spoedscheiding via NetjesScheiden ook mogelijk. Het dossier krijgt dan hoogste prioriteit en het verzoek tot echtscheiding kan al na 8 dagen zijn ingediend bij de rechtbank.
Als er nog wel nadere afspraken gemaakt moeten worden, dan zal de scheiding meer tijd in beslag nemen. Er kan bijvoorbeeld een zitting bij de rechtbank komen om daar onder het toezicht van de rechter tot afspraken te komen. De duur van de scheidingsprocedure zal hierdoor nog een aantal weken langer duren dan wanneer er volledige overeenstemming is tussen de partijen.

Is mediation een goede optie voor jou en jouw ex-partner?

In het geval de partners nog goed met elkaar kunnen opschieten is er echter nog een mogelijkheid, namelijk mediation. Bij mediation wordt er tussen de partners bemiddeld om samen tot een oplossing te komen waar iedereen zich in kan vinden. Deze bemiddeling wordt gedaan door een onpartijdige derde en er komen dus geen rechters of advocaten aan te pas. Overigens duurt de mediation doorgaans korter dan wanneer er nog afspraken gemaakt moeten worden bij de rechter. Voordelen van mediation zijn een lager kostenplaatje en daarnaast een snellere afhandeling dan wanneer de onderhandelingen bij de rechter plaatsvinden. Jullie kunnen hierdoor met een kant en klaar pakket van afspraken bij de rechter aankomen, waardoor een zitting niet meer nodig zal zijn. De duur van de afhandeling ligt dan ook meer in de richting van enkele weken.

Onze onderlinge verstandhouding is niet meer goed, wat is voor ons de snelste procedure?

Als er geen welwillendheid is om samen de problemen op te lossen is het vaak het snelst om direct een advocaat in de arm te nemen. Hoewel dit vervelend lijkt, zal rechtsbijstand vanaf het begin de afhandeling van de scheiding wel ten goede komen, zowel op het gebied van financiën als wat betreft tijd. Je kunt dan eenzijdig een verzoekschrift tot scheiding indienen bij de rechtbank. Vanwege termijnen voor de andere partij om zijn of haar kijk op de zaken ook weer te geven, gaan hier alleen al de nodige weken overheen. Vervolgens krijgen beide partijen de mogelijkheid om nog met elkaar te onderhandelen. Als dit jullie toch niet lukt of jullie dit simpelweg niet willen zal er een zitting bij de rechtbank plaatsvinden. Ook dit zal enige tijd in beslag nemen vanwege de drukte die tegenwoordig in rechtbanken wordt ondervonden. In totaal zal deze gang van zaken in zijn geheel een half jaar tot soms zelfs een jaar kosten.
600+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.