Kun je scheiden zonder advocaat?

Het is in Nederland helaas nog niet mogelijk om helemaal zonder tussenkomst van een advocaat te scheiden. Wel kun je de inzet van een advocaat beperken tot slechts het indienen van je verzoek tot echtscheiding. Dit kan als je kiest voor online scheiden. Nadat jij en je partner de documenten hebben ingevuld en geüpload, handelt een advocaat van NetjesScheiden de scheiding voor je af. Een andere mogelijkheid om de inzet van een advocaat zo klein mogelijk te houden, is door een mediator in te schakelen. Deze onafhankelijke professional kan je helpen bij het maken en vastleggen van afspraken. Ook in dit geval hoeft de advocaat alleen nog maar het verzoek tot echtscheiding in te dienen bij de rechtbank. Helemaal scheiden zonder advocaat is dus nog niet mogelijk, maar er ligt wel een wetsvoorstel klaar om dit in de toekomst mogelijk te maken. Als dit wetsvoorstel wordt goedgekeurd, zou je in de toekomst naar het gemeentehuis kunnen om de scheiding door een ambtenaar van de burgerlijke stand te laten voltrekken.

600+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.