Kun je scheiden zonder rechter?

Het is gelukkig niet altijd nodig om je scheiding in de rechtbank te laten behandelen. Voorwaarde daarvoor is wel dat jij en je partner bereid zijn om samen afspraken te maken over de scheiding. Als het jullie lukt om dit zelfstandig te doen, is online scheiden een optie. Voor wie wat meer hulp nodig heeft bij het maken van afspraken, kan een mediator een uitkomst zijn. Een mediator helpt jou en je partner om samen te praten over de ontstane problemen en met het zoeken naar goede oplossingen. In sommige gevallen moet er toch een rechter aan te pas komen, ook als jij en je partner erin geslaagd zijn om zelf afspraken te maken. Dit is het geval als jij en je partner minderjarige kinderen hebben. Bij een scheiding met minderjarige kinderen is het opstellen van een ouderschapsplan namelijk een verplicht onderdeel. De rechter moet dit plan vervolgens goedkeuren voordat de scheiding afgerond kan worden. Dit betekent overigens niet dat je zelf in levende lijve aanwezig hoeft te zijn in de rechtbank.

Alsjeblieft, jouw checklist

Hieronder kun je de checklist van NetjesScheiden gratis downloaden.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.