Wat is een echtscheidingsbeschikking?

Als jij en je partner door de advocaat een verzoek tot echtscheiding hebben laten indienen, wordt jullie verzoek bij een rechter neergelegd. De rechter zal dit verzoek doornemen en als hij of zij akkoord is met de door jullie gemaakte afspraken, krijgen jullie toestemming om te scheiden. De rechter verleent die toestemming via een zogenaamde echtscheidingsbeschikking. De echtscheidingsbeschikking is eigenlijk niets meer dan een schriftelijke uitspraak van de rechter, waarin staat dat hij of zij jullie toestemming geeft om van elkaar te scheiden. Maar let op: met deze schriftelijke uitspraak is de scheiding dus nog niet helemaal afgerond. De echtscheidingsbeschikking geeft alleen toestemming om de scheiding af te ronden.

 

De laatste stap om de scheiding af te ronden, is vervolgens het inschrijven van de echtscheidingsbeschikking bij de burgerlijke stand. Hiermee wordt de scheiding definitief. Het inschrijven moet gebeuren binnen 6 maanden nadat de echtscheidingsbeschikking is uitgegeven. Daarna verloopt deze en blijf je dus getrouwd. In de meest gevallen zal je advocaat de inschrijving binnen enkele weken regelen, maar het is dus verstandig om hier wel alert op te zijn. Bekijk hier de volledige procedure van scheiden.

Alsjeblieft, jouw checklist

Hieronder kun je de checklist van NetjesScheiden gratis downloaden.

600+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.