Heeft de coronacrisis voor meer scheidingen gezorgd?

door | 16 jun, 2020 | Actueel

Inmiddels worden er in veel landen in de wereld de belangrijkste maatregelen om het coronavirus in te dammen weer langzaam aan versoepeld en is er ook steeds meer duidelijk wat de gevolgen zijn geweest van de lockdown die in een groot deel van de wereld gold.

 

Duidelijke stijging verwacht in Nederland

In Nederland is door de vereniging van familierechtadvocaten voorspelt dat we dit jaar zeker aan de 40.000 echtscheidingen gaan komen terwijl dat er normaal zo’n 30.000 zijn. Volgens die vereniging kwamen er al snel extra aanvragen binnen. Doordat er zoveel aanvragen binnen komen kan het wel even duren voordat al deze aanvragen afgewikkeld worden.

De rechtbanken hebben het in Nederland op dit moment erg druk. Tijdens de eerste weken van de corona crisis moesten de rechtbanken grotendeels dicht en bleven veel zaken liggen. Inmiddels zijn de rechtbanken weer open en worden er steeds meer zaken weer opgepakt. Volgens de vereniging is bij 1/3de van de scheidingen de corona crisis de aanleiding.

 

Meer alimentatie-aanvragen door financiele onzekerheid

Daarnaast zien ze nog een andere ontwikkelingen bij de stellen die willen gaan scheiden. Ze maken zich veel meer zorgen over hun financiële situatie en stellen meer vragen over alimentatie. Omdat er voor een groot deel Nederlanders een stuk financiële onzekerheid ontstaan is door de crisis weten mensen niet welk effect dit heeft op eventuele toekomstige alimentatie. Daarnaast krijgen advocaten ook meer vragen van stellen die al gescheiden zijn en graag willen weten of zij hun alimentatie door moeten betalen of nog blijven ontvangen door de crisis.

 

Steiging van een kwart in België

Ook in andere landen is het aantal echtscheidingen gestegen. In België geeft de Federatie van het Notariaat aan een kwart meer echtscheidingen te noteren dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarnaast verwacht de federatie dat deze trend zich door zal zetten. Overigens begon de stijging in scheidingen in België pas in het eind van de maand mei. Daarvoor waren stellen nog bezig met de voorbereidingen van de scheiding of probeerden ze toch samen door de crisis te komen.

 

Saudie-Arabie spant de kroon

Zo erg als in Saudi-Arabië is het hier nog niet. Daar steeg in februari het aantal echtscheidingen al met zo’n 30 procent. Volgens de nieuwssite Gulf News kwamen veel vrouwen erachter dat hun Saoedische man er nog een of meerdere andere huwelijken en gezinnen op na hield. Waar de meeste mannen normaal hun polygamie nog konden verbergen was dat tijdens de zelfisolatie en ingevoerde avondklok in Saudi-Arabië steeds lastiger.

 

Wil je nog een artikel lezen over de gevolgen van de corona crisis op scheidingen? Lees dan hier verder.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.