Hoe ziet een scheidingsproces eruit?

door | 15 nov, 2022 | Actueel

De stap maken om te gaan scheiden, is vaak een moeilijke beslissing. Zeker wanneer je samen met je partner (minderjarige) kinderen hebt. Op het moment dat je besluit te scheiden, zal er veel veranderen. Jij en/of je partner moeten bijvoorbeeld op zoek gaan naar een nieuwe woning. Misschien is het wel nodig dat je extra gaat werken om je vaste lasten te kunnen betalen? Nu je eenmaal zo ver bent om te gaan scheiden, is het belangrijk om te weten wat je allemaal kan verwachten. In deze blog lees je de stappen tijdens een scheidingsprocedure.

 

Je partner vertellen dat je wilt gaan scheiden

De eerste stap tijdens de scheidingsprocedure is je partner vertellen dat je wilt gaan scheiden. Als je partner hier hetzelfde over denkt, kunnen jullie samen een verzoek tot een echtscheiding indienen. In dit geval kun je rekenen op ongeveer 5 tot 8 weken totdat de scheiding is uitgesproken door de rechtbank. Wel hangt het af hoe druk de rechtbank is.

Ook is het mogelijk dat je partner het niet eens is met jouw besluit om te gaan scheiden. In dit geval kun je een eenzijdig verzoek indienen bij de rechtbank. Als dit het geval is, kun je zal de procedure meer tijd in beslag neemt.

 

Hulp van een mediator of advocaat

Kunnen jij en je bijna ex-partner goed communiceren en is het maken van goede afspraken voor jullie geen probleem? Tegenwoordig is online scheiden een populaire manier van scheiden. Als je hiervoor kiest, zetten jullie samen de gemaakte afspraken op papier.

Wanneer jullie er samen niet goed uitkomen, kan het handig zijn om te kiezen voor hulp van een mediator. Nog steeds zijn jullie zelf verantwoordelijk voor keuzes en afspraken die worden gemaakt. De mediator zorgt ervoor dat tijdens het proces de communicatie goed verloopt en beide partijen worden gehoord.

 

Indienen scheiding bij de rechtbank

Zodra jullie alle afspraken op papier hebben gezet, is de volgende stap het indienen van een verzoek tot echtscheiding. Met deze stap wordt de eerste officiële stap gezet in de scheidingsprocedure. Een verzoekschrift is een brief waarin je of jullie – via je advocaat – de rechter vraagt om tot een beslissing te komen. In dit verzoek staat algemene informatie als jullie namen, adres, woonplaats, maar ook waarom je een scheiding aan wilt vragen.

 

Uitspraak van de rechter

In deze stap doet de rechter een uitspraak over de aanvraag tot scheiding. Je ontvangt de toestemming voor een scheiding via een echtscheidingsbeschikking. Dit is een schriftelijke uitspraak van de rechter. Na het ontvangen van de echtscheidingsbeschikking, is het nodig om nog een laatste stap te zetten, voordat de scheiding officieel is.

 

Scheiding officieel maken

De laatste stap om je scheiding officieel te maken, is door de scheiding met de echtscheidingsbeschikking in te schrijven bij de burgerlijke stand. Je bent verplicht deze inschrijving binnen 6 maanden te doen. Doe je dit niet? Dan is je echtscheidingsbeschikking niet meer geldig en blijf je getrouwd.

Ben je van plan om te gaan scheiden? NetjesScheiden helpt. Je kan eenvoudig en snel online scheiden in vier simpele stappen. Bekijk de stappen in deze video. Het is bij deze vorm van scheiden belangrijk dat je goede afspraken kunt maken met elkaar. Lukt dit niet? Ook dan helpt NetjesScheiden, met behulp van een mediator.

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.