Scheiden bij huiselijk geweld
Wanneer een scheiding te maken heeft met huiselijk geweld, is dit erg zwaar voor de slachtoffers. Naast het in gang zetten van de scheiding zelf, speelt geweld hier dan ook nog in mee. Gelukkig kunnen je kinderen en jij hier op verschillende manieren hulp bij krijgen.
Omgangsregeling
Bij de omgangsregeling is het vanzelfsprekend dat kinderen zich veilig thuis moeten voelen wanneer ze bij een ouder zijn. Als er sprake is geweest van huiselijk geweld, is dit een gevaarlijke omgeving voor zowel de mishandelde partner als de kinderen. Wanneer de ouders gescheiden zijn, is het belangrijk dat kinderen een veilig thuis hebben.
De Raad voor de Kinderbescherming adviseert in deze gevallen vaak een onderzoek. In deze onderzoeken worden gesprekken tussen partners en kinderen gevoerd. Ook worden kinderen soms onderzocht op geestelijke (psychische) klachten.
Wanneer het je niet lukt om het probleem op te lossen met De Raad voor de Kinderbescherming, kun je ook contact opnemen met Jeugdzorg. De problemen die besproken in deze gesprekken besproken worden, blijven altijd geheim tussen jou en de therapeut. Dit zijn beide veilige instanties om je verhaal over huiselijk geweld te delen.
Digitaal huiselijk geweld
Eerder schreven we al over digitaal huiselijk geweld. Deze vorm van huiselijk geweld is misschien minder bekend maar mag ook zeker niet onderschat worden.
Klembrief
Wanneer een kind twaalf jaar en ouder is, kunnen zij een ‘’klembrief’’ opsturen naar de rechter. Dit is een brief die geschreven wordt door een kind wanneer er huiselijk geweld heeft plaatsgevonden. In deze brief worden de wensen rondom het ouderschapsplan, de omgangsregeling en alimentatie benoemd. De rechter neemt deze brief serieus en krijgt daardoor een duidelijk inzicht over de situatie. Namelijk over afspraken die gemaakt zijn tijdens een scheiding en hoe de situatie in huis is (geweest). Wanneer de ouders het niet eens zijn met de brief, heeft de rechter nog steeds het laatste besluit over de kinderen.
Gespecialiseerde hulp
Bij huiselijk geweld is het nodig om gespecialiseerde hulp in te schakelen. De mishandelde partner en kinderen hebben waarschijnlijk al veel langer last van psychisch en fysiek geweld wanneer er een melding is gedaan. Omdat zij daardoor al veel te verduren hebben gehad, lijkt hulp misschien al te laat. Toch is het inschakelen van gespecialiseerde hulp één van de belangrijkste manieren om trauma’s te verwerken. Gespecialiseerde hulp kan uitgevoerd worden door mediators en advocaten die gespecialiseerd zijn in huiselijk geweld.
Het is altijd erg zwaar als er sprake van huiselijk geweld is. Dit kan een scheiding dan ook nog moeilijker maken dan deze vaak al is. Gelukkig is er altijd hulp te zoeken, ook al denk je zelf dat dit niet meer helpt. Het is dan ook heel belangrijk een melding van huiselijk geweld te maken, ook achteraf. Dit is niet alleen voor jezelf van belang maar al helemaal voor je kinderen. Ook al zijn jullie na de scheiding veilig voor de ex-partner omdat praten over huiselijk geweld trauma’s kan voorkomen of helpen verwerken.
Alsjeblieft, jouw checklist
Hieronder kun je de checklist van NetjesScheiden gratis downloaden.
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.