Tips voor een eerste kerst na een scheiding

door | 20 dec, 2022 | Actueel

Het einde van het jaar is in zicht. Meestal een tijd van gezellig samenzijn met je gezin rondom Sinterklaas, Kerstmis en oud en nieuw. Als je net gescheiden bent van je partner, is een eerste kerst ‘alleen’ erg wennen. Niet alleen voor jou, maar zeker ook voor je kind of kinderen. Na een scheiding verheugen kinderen zich vaak nóg meer op aandacht van papa en mama.

Als ouder kan het allemaal wel veel zijn in de maand december. Naast je eigen pijn en verdriet, wil je het de kinderen ook naar hun zin maken. In deze blog lees je de belangrijkste tips voor een eerste kerst na een scheiding.

 

Accepteer je gevoelens

Zie jij op tegen Kerstmis? Dat mag. Hoe harder je jouw gevoelens wegdrukt, hoe heftiger je ze voelt. Het is belangrijk om je gevoelens te accepteren. Ook als je het liever anders had gezien. Huil bij verdriet, praat erover met vrienden of familie of schrijf het op. Heb je kinderen? Vraag dan ook eens aan hun hoe zij zich voelen nu de kerst anders is na de scheiding.

 

 

 

Goede voorbereiding is het halve werk

Begin op tijd met het maken van afspraken rondom Kerstmis. Op deze manier zorg je ervoor dat er geen onduidelijk ontstaat en alles goed geregeld is. Maak bijvoorbeeld afspraken over wie waar is met eerste kerstdag en tweede kerstdag. Vergeet ook niet om na te denken over wie wat doet op school rondom kerst en oud en nieuw. Meer tips over hoe je als gescheiden ouders het beste met elkaar om kunt gaan, lees je hier.

 

Begin met het maken van nieuwe familie tradities

De eerste keer feestdagen na een scheiding, is moeilijk. Kijk niet terug maar vooruit door nieuwe familie tradities te beginnen. Maak met je gezin mooie herinneringen voor later. Samen kerstkaarten maken en versturen, een kerstontbijt klaarmaken of de kerstboom versieren: de mooiste tradities hoeven niet ingewikkeld te zijn.

 

Vergeet jezelf geen aandacht te geven

Het is zeker niet de bedoeling om tijdens de feestdagen te doen alsof het je niks doet om alleen te zijn. De periode van en na een scheiding is stressvol en onzeker. Je kunt gevoelens krijgen van woede, verdriet, opluchting of ontkenning. Juist nu is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Koop eens een cadeautje voor jezelf, plan een daguitje of ga er bijvoorbeeld een paar dagen tussenuit met vrienden, vriendinnen of familie.

Ben je van plan om te gaan scheiden? Tijdens de feestdagen vinden er meer scheidingen plaats. Je kan eenvoudig en snel online scheiden in vier simpele stappen. Het is bij deze vorm van scheiden belangrijk dat je goede afspraken kunt maken met elkaar. Lukt dit niet? Ook dan helpt NetjesScheiden, met behulp van een mediator.

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

600+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.