Zo eenvoudig kan scheiden zijn

Een scheiding is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen die jou, je partner en eventuele kinderen kan overkomen. Scheiden verandert niet alleen je leven, maar ook het regelen van de scheiding zelf kost veel energie. Om te voorkomen dat je tijdens de scheiding het overzicht verliest, kun je het volgende stappenplan volgen.

1. Maak afspraken

De eerste stap nadat jullie besloten hebben te gaan scheiden, is het maken van afspraken. Denk hierbij aan afspraken over de kinderen, alimentatie, het huis, pensioenen en de verdeling van spullen en eventuele schulden.

Het is verstandig om de gemaakte afspraken op papier te zetten in een echtscheidingsplan en ouderschapsplan, in het geval jullie kinderen hebben.

Als de afspraken op papier staan, heb je een advocaat nodig om de echtscheiding aan te vragen. Bij stap 5 wordt uitgelegd hoe je het verzoek om echtscheiding indient.

2. Kom er samen uit

Als je er samen toch niet (helemaal) uitkomt, kun je de hulp van een scheidingsbemiddelaar inroepen. Zo’n bemiddelaar neemt geen beslissingen, maar begeleidt jullie in het vinden van een oplossing die voor jullie allebei goed uitpakt. De bemiddelaar legt ook de afspraken vast en schakelt meestal een advocaat in die de scheiding officieel maakt..

3. Schakel een advocaat in

Als het niet lukt om er samen of met een mediator uit te komen, dan kun je een advocaat inschakelen. Het onderhandelen laat je dan aan hem of haar over. Hij of zij onderhandelt met de advocaat van je partner. De advocaat is ook degene die jou vertegenwoordigt bij de rechter.

4. Vraag een voorlopige voorziening aan

Een voorlopige voorziening kan alleen door een advocaat aangevraagd worden. In feite zijn dit tijdelijke maatregelen die door de rechter snel genomen kunnen worden en die geldig zijn voor de rest van de scheidingsprocedure. In de voorlopige voorziening kan bijvoorbeeld opgenomen worden dat de kinderen voorlopig aan een van beide partners worden toevertrouwd.

5. Vraag de scheiding aan

Het aanvragen van een scheiding wordt door een advocaat bij de rechtbank gedaan. Dit noemen we verzoek om echtscheiding. Hierbij hoort een echtscheidingsconvenant, waarin alle afspraken staan.

Als je er met je partner samen of na mediation uitgekomen bent, kun je samen een advocaat inschakelen. Dat noemen we een scheiding op gemeenschappelijk verzoek.

Wanneer jullie het niet eens zijn, kan je advocaat op initiatief van een partner een scheiding aanvragen. Dit wordt een eenzijdig verzoekschrift genoemd. In dit geval zal het verzoekschrift aan je partner worden afgegeven door een deurwaarder. Je partner heeft zes weken de tijd om uitstel te vragen of om een verweerschrift in te dienen.

6. Rond de echtscheiding af

Bij een gemeenschappelijk verzoek om echtscheiding neemt de rechter het echtscheidingsconvenant over in de echtscheidingsbeschikking. Bij een eenzijdig verzoek tot echtscheiding neemt de rechter een beslissing.

Als een van beide partijen het niet eens is met de beschikking, heb je drie maanden om in hoger beroep te gaan. Hierbij heb je een advocaat nodig.

 

7. Laat de echtscheidingsbeschikking inschrijven

Als de scheiding is uitgesproken, kun je de beschikking laten inschrijven in de registers van de burgerlijke stand. In de meeste gevallen regelt de advocaat die de scheiding heeft aangevraagd dit.

Nog meer tips? Bekijk ons uitgebreide stappenplan op deze pagina.

Alsjeblieft, jouw checklist

Hieronder kun je de checklist van NetjesScheiden gratis downloaden.

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.