Alimentatie – Afkoop

Als je alimentatie moet betalen aan je ex-partner, is dit een maandelijks bedrag dat je gedurende een aantal jaren moet betalen. Je kunt er in sommige gevallen echter ook voor kiezen om in één keer aan je betalingsplicht te voldoen. Indien je de alimentatie in één keer af wilt kopen, moeten hierover afspraken opgenomen worden in het echtscheidingsconvenant. Bereken de alimentatie hier. 

In welke situaties is afkopen van de alimentatie mogelijk?

Kinderalimentatie kan niet afgekocht worden en zal dus altijd moeten betalen totdat je kind minimaal 18 jaar oud is. Partneralimentatie kan wel volledig afgekocht worden. Het afkopen van de alimentatie kan niet door de rechter worden opgelegd, maar wordt alleen gedaan als beide partners het hier mee eens zijn.

Hoe kan ik alimentatie afkopen?

Je kunt alimentatie op twee manieren afkopen: door middel van een geldsom of door middel van overbedeling. Wanneer je ervoor kiest om de alimentatie af te kopen met een geldsom, is de afkoopsom gebaseerd op de hoogte en de duur van de alimentatie. Een andere optie is de alimentatie afkopen door middel van overbedeling. Dit betekent dat je ex-partner alle inboedel krijgt of de volledige overwaarde van de woning toegekend krijgt.

Voor- en nadelen

Omdat je de alimentatie in één keer betaalt, gaat je ex-partner wellicht akkoord met een lager totaalbedrag dan wanneer je in maandelijkse termijnen zou betalen. Het levert hem of haar immers extra zekerheid op. Daar tegenover staat ook dat wanneer je ex-partner kort na de scheiding opnieuw gaat samenwonen of trouwen, je niet meer alimentatieplichtig zou zijn. Door het afkopen van de alimentatie heb je dan dus eigenlijk te veel alimentatie betaald. Een nadeel voor de ontvanger is daarnaast dat veel belasting moet worden betaald, omdat het hele bedrag in één keer wordt ontvangen. Ook wanneer jij alimentatie hebt betaald, en je ex-partner binnen 12 jaar na het afkopen van de alimentatie in de bijstand terecht komt, is de afkoop nadelig geweest. De gemeente kan dan namelijk alsnog bij jou aankloppen en hoeft hierbij geen rekening te houden met het feit dat je de alimentatie al had afgekocht.

Alsjeblieft, jouw checklist

Hieronder kun je de checklist van NetjesScheiden gratis downloaden.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.