Alimentatie – Verplicht

Na een huwelijk of geregistreerd partnerschap is er in de meeste gevallen sprake van een alimentatieplicht. Als partners heb je namelijk een onderhoudsplicht naar elkaar toe. Wanneer je ex-partner zelf niet rond kan komen, zul je waarschijnlijk dus partneralimentatie moeten betalen. Daarnaast is er de kinderalimentatie. Ook deze is in de meeste gevallen verplicht. Om de hoogte te bepalen, is een berekening nodig. Wij kunnen jou helpen om dit te berekenen

Wanneer is partneralimentatie verplicht?

De wet verplicht je om partneralimentatie te betalen als je ex-partner niet in staat is om zelf in zijn of haar levensonderhoud te voorzien. Daarbij wordt rekening gehouden met de leefstijl van tijdens het huwelijk. Ook wanneer je ex-partner zelf wel een inkomen heeft, kan het dus zijn dat je partneralimentatie moet betalen, omdat jouw inkomen significant hoger is. Onderling kunnen jullie afspraken dat je ex-partner afziet van het ontvangen van partneralimentatie. Deze afspraak kunnen jullie dan opnemen in het echtscheidingsconvenant. Wanneer je ex-partner binnen 12 jaar na jullie scheiding in de bijstand terecht komt, zal de Social Dienst de bijstandsuitkering echter wel op jou verhalen. Hierbij wordt geen rekening gehouden met jullie onderling afspraken. Partneralimentatie wordt vastgesteld voor de helft aantal jaren van het huwelijk of geregistreerd partnerschap, met een maximum van 5 jaar. Als je ex-partner opnieuw gaat samenwonen of trouwen, is de alimentatieplicht meteen voorbij.

Wanneer is kinderalimentatie verplicht?

Naast partneralimentatie is de er de kinderalimentatie. Als jij en je ex-partner kiezen voor een co-ouderschap, is kinderalimentatie niet verplicht. Jullie zorgen dan beide de helft van de tijd voor de kinderen en zullen dus waarschijnlijk ook de helft van de kosten betalen. Vaak is dit echter niet het geval. Dan dien je je ex-partner te compenseren voor de kosten die hij of zij voor de kinderen maakt op de dagen dat de kinderen niet bij jou zijn.

Alsjeblieft, jouw checklist

Hieronder kun je de checklist van NetjesScheiden gratis downloaden.

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.1

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.1

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.