Checklist: wat moet je regelen voor je pensioen als je gaat scheiden?
Je staat in het dagelijkse leven niet zo vaak stil bij je pensioen. Het is iets wat nog ver weg lijkt en waar je nog niet over na hoeft te denken. Toch is het tegendeel waar. Wanneer je besluit te scheiden moet je nog eens extra nadenken over wat er met je pensioen gaat gebeuren. Veel mensen weten niet precies hoe de opbouw van hun pensioen precies werkt, of hoeveel pensioen ze al hebben opgebouwd. Wanneer je uit elkaar gaat voelt het misschien alsof je een stap overslaat. De checklist
is daarom een handig overzicht van de belangrijkste zaken die je moet regelen bij een scheiding.
Je moet je nu opeens bezig gaan houden met de verdeling van het opgebouwde pensioen.
1. Overleg met je partner.
Wanneer de situatie en relatie met je ex-partner het toelaten is het verstandig om met je ex-partner te overleggen over het pensioen. Hoewel je wettelijk recht hebt op de helft van het pensioen van je ex-partner als jullie getrouwd waren, is het ook mogelijk om hier andere afspraken over te maken. Als jullie graag zelf het pensioen willen verdelen is het aan te raden om samen de tijd te nemen om alle details hierover goed door te spreken.
Wanneer je een samenlevingscontract hebt, heb je wettelijk geen recht op de helft van het pensioen van je ex-partner. Je kunt hier echter wel afspraken over maken met je ex-partner. Laat deze afspraken vastleggen in het samenlevingscontract zodat er schriftelijk en rechtsgeldig bewijs is van de gemaakte afspraken.
2. Denk na over de verdeling van het pensioen
Er zijn vier manieren waarop het pensioen kan worden verdeeld na een scheiding. Het is hierbij afhankelijk van de afspraken die er in het verleden zijn gemaakt, of die jullie besluiten te maken tijdens de scheiding. De vier manieren om het ouderdomspensioen te verdelen zijn als volgt:
- Wanneer er geen afspraken zijn gemaakt over de verdeling van het ouderdomspensioen hebben jullie wettelijk recht op de helft van het pensioen dat is opgebouwd tijdens de periode dat jullie geregistreerd stonden als partner.
- Tijdens de scheiding kun je andere afspraken maken over de verdeling van het pensioen. Beide partners moeten het hiermee eens zijn.
- Het ouderdomspensioen kan ook worden gesplitst in plaats van verdeeld. Deze keuze heet conversie. Je hebt dan een eigen pensioenpotje met de waarde van het bedrag dat je partner heeft afgestaan.
- Je kunt er ook voor kiezen om het ouderdomspensioen niet te verdelen. Het is in dit geval later niet meer mogelijk om aanspraak te maken op het pensioen van je ex-partner.
3.Neem contact op met het pensioenfonds
Wanneer je gaat scheiden heb je volgens de wet recht op de helft van het werknemerspensioen van je ex-partner dat is opgebouwd over de periode dat jullie gehuwd waren. Hoewel je hier wettelijk recht op hebt, moet je wel zelf actie ondernemen om te zorgen dat dit geregeld is. Binnen twee jaar na de scheiding moet je contact opnemen met het pensioenfonds. De tijdstip van scheiding is de datum dat de gegevens zijn geregistreerd bij de burgerlijke stand. Zij zijn de partij die zorgt voor de uitbetaling van het pensioen. Je informeert het pensioenfonds over de scheiding door het formulier ‘Mededelingsformulier in verband met verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding’ op te sturen. Het pensioenfonds zorgt er dan vervolgens voor dat de helft van het pensioen van je ex-partner aan jou wordt uitbetaald. Ook wanneer je andere afspraken maakt over de verdeling van het pensioen moet er binnen twee jaar na de scheiding worden doorgegeven aan het pensioenfonds welke afspraken dit zijn.
4.Schakel een scheidingsmediator in
Vind je het lastig om alle zaken te regelen omtrent je pensioen of wil je andere afspraken maken over het pensioen met je ex-partner? Een scheidingsbemiddelaar kan je helpen alles in goede banen te leiden. Hij kan er ook voor zorgen dat alle zaken zijn geregeld en je niet toevallig ergens overheen kijkt of iets vergeet. Hierdoor kan het veel rust bieden en hoef je je over dit deel van je scheiding geen zorgen meer te maken. Hoewel een scheidingsmediator niet verplicht is bij een scheiding, kan het er wel voor zorgen dat het regelen van de scheiding een stuk makkelijker en snel gaat.
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.