Wat gebeurt er met mijn pensioen als ik ga scheiden?

Wanneer jij en je partner gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan bouwen jullie samen pensioen op. Daarom hebben jullie allebei recht op de helft van het pensioen dat is opgebouwd. De regels over de verdeling van het pensioen na een scheiding hangen af van de periode waarin er getrouwd is. In 1995 zijn de regels over de pensioenverdeling namelijk veranderd.

 

De opbouw van het werknemerspensioen

Een werknemerspensioen kan opgebouwd zijn uit verschillende delen. In de arbeidsvoorwaarden staat vermeld hoe het pensioen is opgebouwd. Het werknemerspensioen bestaat vaak uit de volgende delen:

  • Het ouderdomspensioen
  • Het nabestaandenpensioen
  • Het arbeidsongeschiktheidspensioen

Je bouwt het pensioen op wanneer je in loondienst bent bij een werkgever. In de meeste gevallen dragen je werkgever en jijzelf bij aan de opbouw van het pensioen. Je ontvangt het pensioen bovenop het AOW wanneer je de pensioenleeftijd hebt bereikt. De pensioenleeftijd is voor iedereen verschillend en is afhankelijk van het jaar waarin je bent geboren en de regels die er op dat moment gelden. Bij de meeste werknemerspensioenen wordt er ook gedacht aan de nabestaanden in het geval jou iets overkomt. Het nabestaandenpensioen wordt uitgekeerd aan de nabestaanden wanneer degene die het pensioen heeft opgebouwd komt te overlijden. In sommige gevallen ben je ook verzekerd bij arbeidsongeschiktheid. Je werkgever betaalt dan een groot deel van het loon door wanneer je ziek wordt. Als je na die periode nog steeds niet kunt werken kun je recht hebben op een WIA-uitkering van de overheid.

Weet je niet precies hoe jouw pensioenfonds is opgebouwd? Informeer dan eens bij het pensioenfonds welke regelingen er voor jou zijn via je werkgever. Zo ben je op de hoogte van alle informatie en weet je waar je recht op hebt bij een scheiding.

Voor 1995

Als je bent gescheiden voor 1 mei 1995 gelden de regels van het pensioenarrest. Deze regels worden ook wel ‘het Boon Van Loon arrest’ genoemd. Als je in deze periode bent gescheiden hebben jullie alle bezittingen vaak al verdeeld na de scheiding. Je kunt het beste contact opnemen met een advocaat. Deze kan je vertellen wat de mogelijkheden zijn over de verdeling van het pensioen.

 

Na 1995

Als je gescheiden bent na 30 april 1995 moet het pensioen dat jullie hebben opgebouwd verdeeld worden. Dit staat beschreven in de ‘Wet verevening pensioenrechten bij scheiding’. Deze wet geldt ook voor een geregistreerd partnerschap en een scheiding van tafel en bed als deze na 30 april 1995 plaats hebben gevonden.

De verdeling van het pensioen

In de meeste gevallen moet het pensioen dus worden verdeeld tussen beide partners. Het kan echter ook zijn dat jullie liever andere afspraken maken over hoe het pensioen verdeeld wordt, bijvoorbeeld als jullie bijna hetzelfde bedrag hebben opgebouwd. Je kunt hier samen met je partner afspraken over maken. Deze afspraken moeten dan schriftelijk worden vastgelegd in het scheidingsconvenant, de huwelijkse voorwaarden, of de partnerschapsvoorwaarden. Alle gemaakte afspraken moeten daarna worden doorgegeven aan het pensioenfonds zodat zij ervoor kunnen zorgen dat de betaling goed verloopt. Als je ex-partner niet in loondienst heeft gewerkt of werkloos was kunnen er andere regelingen plaatsvinden.

 

Het pensioenfonds

Wanneer jullie besluiten te gaan scheiden kun je, ook voor het regelen van je pensioen, gebruik maken van onze dienst Online Scheiden. Er zijn namelijk een hoop dingen die je moet regelen en daar kunnen wij mee helpen. Je moet op tijd contact opnemen met het pensioenfonds. Zij betalen het pensioen uit aan degene die het heeft opgebouwd en de ex-partner. Vul binnen twee jaar na de scheiding het ‘Mededelingsformulier in verband met verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding’ in, en stuur deze op naar het pensioenfonds. Je kunt dit formulier vinden op de website van de Rijksoverheid. Als je het formulier niet binnen twee jaar na de scheiding opstuurt naar het pensioenfonds moet je zelf het pensioen verdelen met je ex-partner. Het volledige pensioenbedrag wordt dan op zijn/haar rekening gestort. Degene die het pensioen ontvangt moet dan een deel laten uitbetalen aan de ex-partner.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.1

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.1

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.