Betalingsweigering partner
Komt je (ex-)partner betalingsafspraken niet na? Onze experts helpen je de juiste stappen te zetten.
Na een scheiding lopen er vaak nog één of meerdere afspraken tussen jou en je ex-partner om dingen goed af te kunnen ronden. Een afspraak rondom de hypotheek is hierbij vaak logisch. Het gaat hier om grote bedragen en een waarde van een woning die je met elkaar opgebouwd hebt. Er zijn wel veel verschillende afspraken en situaties mogelijk. NetjesScheiden helpt je graag aan een oplossing voor de hypotheek. Maar wat kun je doen als je partner weigert te betalen na een scheiding?
Stappen bij betalingsweigering van je ex-partner
Er zijn meerdere stappen die je kunt nemen als je partner weigert te betalen. Als eerste kun je duidelijk maken aan je ex-partner dat er afspraken gemaakt zijn en dat hij of zij zich aan deze afspraken zal moeten houden. Zodra je dit gedaan hebt kun je een betalingsherinnering sturen. Als je ook hier geen reactie op krijgt, kun je hulp inschakelen van een advocaat of een andere juridische adviseur. Een advocaat zal de stap naar de rechter maken om daar betaling af te dwingen.
Begeleiding tijdens scheiding
Heb je voor-, na-, en tijdens je scheiding behoefte aan de begeleiding van zowel een scheidingsexpert als een hypotheekadviseur? Met onze dienst ‘Wonen en Scheiden‘ zorgen een scheidingsexpert en een hypotheekadviseur er samen voor dat jullie scheiding van a tot z begeleid wordt.
Welke betalingsafspraken zijn er na een scheiding?
Als jullie gaan scheiden en eigenaar zijn van een koopwoning, moeten er wat zaken worden geregeld. Als er geen afspraken zijn gemaakt in de huwelijkse voorwaarden eigenaarschap, hebben jullie beiden recht op de helft van de waarde van de woning.
Door deze regel ontstaan er veel situaties waarin één van de partners nog geld schuldig is aan de ander. Het kan zijn dat jullie besluiten het huis te verkopen. Er zal dan geen probleem zijn als de woningwaarde hoger is dan de hypotheekschuld. Dan kunnen jullie de overwaarde verdelen onder jullie beiden.
Wat gebeurt er bij een restschuld?
In het geval dat de woning verkocht wordt maar de hypotheekschuld hoger is dan de woningwaarde, spreek je van een restschuld. Net als bij de overwaarde zijn jullie allebei voor de helft verantwoordelijk voor deze restschuld. Het kan om een flink bedrag gaan en daarmee lastiger af te betalen. In deze situatie zijn jullie beiden de hypotheekverstrekker geld verschuldigd en hoeven jullie niet meer onderling afspraken te maken over financiën rondom de hypotheek. Mocht dit het geval zijn, helpen onze financieel adviseurs jou graag bij de vragen over de hypotheek na scheiden.
Wat als we de woning niet verkopen bij een scheiding?
Als de woning niet verkocht wordt, zijn er ook verschillende opties mogelijk. Het kan zijn dat één van de partners in het huis blijft wonen en de maandelijkse hypotheeklasten volledig op zich neemt. In dit geval blijven de overwaarde en restschuld van stand, ondanks dat het huis niet verkocht wordt. Omdat de andere partner zijn of haar eigenaarschap van het huis opgeeft heeft hij of zij recht op de helft van de waarde. Dit kan de helft van de overwaarde zijn of de helft van de restschuld.
Het kan dus zijn dat de vertrekkende partner nog geld ontvangt maar ook dat deze nog geld moet betalen. In deze gevallen moeten er goede afspraken op papier worden gezet bij de scheiding. Omdat het in veel gevallen om grote bedragen gaat, kan het zijn dat de betalende partner regelingen moet treffen om in staan te zijn om te betalen. NetjesScheiden helpt je graag aan een oplossing.
Samen door betalen
Een andere optie is dat jullie kiezen om de hypotheek voorlopig samen door te betalen. Dit kan een goede optie zijn als jullie nog niet zeker zijn over de verkoop van het huis of als geen van beide partners alleen de lasten kan dragen. Zodra je voor deze optie kiest moet je goede afspraken maken met je ex-partner. Je blijft voorlopig namelijk afhankelijk van elkaar terwijl je juist gekozen hebt om uit elkaar te gaan.
Je moet duidelijke afspraken maken over de betaling maar ook over hoe lang je gezamenlijk de hypotheeklasten wilt gaan dragen. Daarnaast moet je vastleggen wat er in de toekomst met het huis moet gebeuren. Als je de afspraken niet goed afbakent kan het zijn dat één van de partners uiteindelijk andere plannen met het huis heeft en het uiteindelijk leidt tot een moeilijkere situatie.
Mijn partner weigert te betalen, wat nu?
Bij een zwaar conflict waar je niet meer uitkomt met je partner kun je de stap naar een advocaat maken. Deze zal naar de rechter stappen om betaling te eisen van de partner. De uitspraak van de rechter zorgt voor meer druk op de partner en extra mogelijkheden als deze alsnog niet betaalt. Als je niet in een conflictsituatie terecht wilt komen en daarom de rechter wilt mijden kun je op een andere manier juridisch advies inwinnen. Je kunt online op zoek en geholpen worden naar mogelijke oplossingen rondom de betaling van de hypotheek.
Scheiden met koophuis?
Gaan jullie scheiden en hebben jullie een koophuis?
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.