De waardebepaling en restschuld bij scheiding

Als jullie het besluit hebben genomen om te scheiden, komen jullie voor een aantal belangrijke beslissingen te staan. In het geval dat jullie samen een huis hebben gekocht is een van de belangrijkste vragen: wat gaat er gebeuren met het huis? In principe zijn er twee opties mogelijk. Jullie kunnen het huis verkopen en beide op zoek gaan naar een ander huis of één van jullie blijft in de woning wonen. Hierbij is het belangrijk om bij jullie beslissing rekening te houden met een aantal zaken, zoals de waarde van jullie woning en een eventuele restschuld. NetjesScheiden helpt jou om een juiste keuze te maken op het gebied van de gezamenlijke woning.

 

 

Hoe bepaal je de waarde van je woning?

Bij een eventuele verkoop van jullie huis kan er sprake zijn van een overwaarde of een restschuld. Ingeval van een overwaarde verkopen jullie het huis voor een hogere prijs dan overgebleven hypotheekschuld. Deze overwaarde wordt gelijk over jullie beide verdeeld. Als jullie het huis verkopen voor een prijs die lager ligt dan de overgebleven hypotheekschuld is er sprake van een restschuld. In dit geval zijn jullie beide verantwoordelijk voor de schuld. Het is daarom belangrijk om te weten wat de recente waarde van jullie woning is bij een eventuele verkoop van het huis. Jullie huis kan namelijk te maken hebben met een overwaarde of een restschuld. Dit kan invloed hebben op jullie beslissing over het huis. Om de waarde van je huis te kunnen betalen zou je de meest recente WOZ-waarde kunnen gebruiken. Echter is het beter om een taxateur je woning te laten beoordelen. De WOZ-waarde is alleen een inschatting van de waarde van jullie huis die is opgesteld door gemeente. Daarentegen geeft een professionele taxateur een nauwkeurige en daarmee betrouwbare waarde van je huis.

De waarde die je krijgt van de taxateur wordt ook wel de vrije verkoopwaarde genoemd. Deze waarde is de meest reële prijs die jullie zouden krijgen bij een eventuele verkoop van jullie huis. Als jullie de waarde weten van jullie huis kan er sprake zijn van een eventuele overwaarde of een restschuld.

 

Wat is een overwaarde?

Wanneer jullie de waarde weten van het huis moeten jullie de overgebleven hypotheekschuld opvragen. Als de vrije verkoopwaarde hoger ligt dan een de overgebleven hypotheekschuld, dan spreken we van overwaarde. Het verschil tussen de verkoopwaarde en de schuld is de overwaarde. Deze overwaarde moet bij een verkoop van het huis gelijk verdeeld worden over jullie twee. Dus stel dat de overwaarde 40.000 euro is, dan krijgen jullie beide 20.000 euro hiervan. Wanneer één van jullie in de woning wil blijven wonen dan moet de blijvende partner de 20.000 euro aan de vertrekkende partner betalen.

 

Wat gebeurt er bij een restschuld?

Bij een restschuld ligt de vrije verkoopwaarde lager dan de overgebleven hypotheekschuld. Het verschil tussen de waarde van jullie huis en de overgebleven hypotheekschuld is de restschuld. In het geval dat de waarde van jullie huis 200.000 euro is en de overgebleven hypotheekschuld 220.000 euro is, dan is de restschuld 20.000 euro. Wanneer jullie een restschuld hebben, is de situatie iets ingewikkelder dan in het geval van een overwaarde.

De restschuld wordt, net als bij een overwaarde, in principe verdeeld over jullie allebei. Als jullie het huis samen willen verkopen moeten jullie volgens het bovengenoemde voorbeeld beide 10.000 euro betalen. Indien jij in jullie huis blijft wonen, dan moet jouw ex-partner je 10.000 euro betalen. Het kan voorkomen dat jouw ex-partner de kosten niet kan betalen. In dat geval is het misschien handiger om het huis te verkopen en beide iets nieuws te zoeken. Daarnaast zouden jullie het huis ook nog kunnen houden om op een later moment te verkopen.

Een restschuld heeft dus grote financiële gevolgen. Het is vaak verstandig om samen met een professional naar deze gevolgen te kijken. Op deze manier kunnen jullie duidelijke afspraken maken bij jullie beslissing over het huis. De deskundigen van NetjesScheiden staan voor jou klaar om jouw scheiding te begeleiden en hulp te bieden voor een woning. Daarnaast is het ook handig om deze afspraken vast te leggen. Hierdoor zijn de gemaakte afspraken rechtsgeldig en is jouw ex-partner verplicht om zich aan deze afspraken te houden. Ook hierbij kan NetjesScheiden jou helpen.

Scheiden met koophuis?

Gaan jullie scheiden en hebben jullie een koophuis?

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.