Hypotheekrenteaftrek

Na een scheiding hebben jij en je ex-partner de mogelijkheid om het huis te verkopen, maar het is ook mogelijk dat één van jullie in het huis blijft wonen. Als dat het geval is, heeft dit gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek. De verdeling van de hypotheekrenteaftrek hangt af van wie de eigenaar is van het huis.

 

Heb je voor-, na-, en tijdens de scheiding behoefte aan de begeleiding van zowel een hypotheekadviseur als een scheidingsexpert? Bij NetjesScheiden kan dat! Bekijk hier onze dienst ‘Wonen en Scheiden’.

Gezamenlijke woning

Vaak kopen partners samen een huis en zijn ze dus beiden voor een deel eigenaar. Als jij en je ex-partner beiden voor de helft eigenaar zijn van het huis en ook beiden de helft van de hypotheekrente betalen, kunnen jullie deze beiden aftrekken. Degene die de woning verlaat kan nog tot 2 jaar na vertrek de hypotheekrente voor deze woning aftrekken. Indien deze persoon meteen weer een nieuwe woning koopt, kan gedurende 2 jaar voor beide woningen hypotheekrente worden afgetrokken. Als jij in de woning blijft wonen, geef je jouw deel van het eigenwoningforfait en de hypotheekrente op bij je belastingaangifte.

Jij bent eigenaar van de woning

Als het huis al op jouw naam stond en je blijft zelf in de woning wonen, heeft de scheiding geen gevolgen voor de hypotheekrente. Je fiscale situatie blijft dan onveranderd en je kunt de hypotheekrente volledig blijven aftrekken. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je ex-partner in jouw woning te laten wonen. In dat geval mag je nog tot 2 jaar nadat je de woning zelf hebt verlaten de betaalde hypotheekrente aftrekken. Ook moet je het eigenwoningforfait als inkomen uit je eigen woning opgeven. Als je ex-partner je geen huur betaalt voor de woning, is er sprake van gratis woongenot. Je mag het eigenwoningforfait in dat geval aftrekken als betaalde partneralimentatie. Als jouw ex-partner wel huur betaalt voor de woning, mag je het eigenwoningforfait niet aftrekken als betaalde partneralimentatie. De huur die je ontvangt hoef je niet op te geven. 2 jaar nadat je de woning hebt verlaten, verandert de situatie. De woning die je hebt verlaten, is dan geen eigen woning meer. Vanaf dat moment kun je de hypotheekrente niet meer aftrekken en hoef je het eigenwoningforfait niet meer op te geven.

Je ex-partner is eigenaar van de woning

Als je in de woning van je ex-partner blijft wonen, telt deze woning voor jou niet als eigen woning. Je ‘huurt’ de woning als het ware van je ex-partner en mag de hypotheekrente dan ook niet aftrekken.

Scheiden met koophuis?

Gaan jullie scheiden en hebben jullie een koophuis?

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.