Alimentatie en hypotheek

Bij een scheiding kom je voor veel financiële keuzes te staan. Je moet na gaan denken over hoe je zaken in de toekomst gaat regelen en je moet met je partner nog tot een aantal afspraken komen. Het kan zijn dat één van de twee partners het financieel niet alleen gaat redden. Dan kan er alimentatie afgesproken worden zodat de andere partner dit nog tijdelijk opvangt.

Er bestaan twee verschillende soorten alimentatie. Als je kinderen hebt en de zorg van die kinderen bij één partner terecht gaat komen, zal er door de andere partner kinderalimentatie betaald moeten worden. Het ondersteunen van een partner die het anders financieel moeilijk krijgt valt onder partneralimentatie. Naast de alimentatieregeling moet je het ook nog eens worden over de toekomst van de hypotheek. Kan één van jullie die zelf betalen of moet het huis verkocht worden? En hoe gaat het dan met de waarde van het huis?

 

Wat moeten we doen met de hypotheek?

Als eerste zal je een keuze moeten maken wat jullie met het huis gaan doen. Er zijn twee logische keuzes bij scheiding: één van jullie blijft in het huis wonen en neemt de hypotheek over of jullie komen gezamenlijk tot de keuze om het huis te verkopen. NetjesScheiden helpt jullie graag aan een oplossing voor jullie koophuis. Als je getrouwd bent en samenwoont in een koophuis, zijn jullie beide eigenaar van dit huis tenzij er andere afspraken gemaakt zijn tijdens het huwelijk.

In het geval dat één van jullie in het huis blijft wonen moet deze partner de hypotheek overnemen van de ander. Hiervoor is het handig om veel contact te hebben met een financieel adviseur. Deze kan namelijk beoordelen of het financieel haalbaar is voor de partner die de hypotheek alleen wil betalen. Wij hebben nu ook een team van adviseurs die jou graag helpt bij de hypotheek.

Daarnaast zitten er nog andere gevolgen aan als één van jullie in het huis wil blijven wonen. Aangezien beide partners eigenaar zijn van het huis en er gezamenlijk de hypotheeklasten voor gedragen hebben hebben beide partners ook recht op de helft van de waarde van het huis. Daarom is het verstandig om een taxateur in te schakelen die de vrije verkoopwaarde van je huis beoordeeld.

Als het huis meer waard is dan de resterende hypotheekschuld is er sprake van overwaarde. De overwaarde is het bedrag dat overblijft nadat je de resterende hypotheekschuld aftrekt van de verkoopwaarde. De andere partner heeft dus ook recht op de helft van deze waarde. Dat betekent dat de partner die in het huis blijft wonen, de ander uit zal moeten kopen door de helft van de overwaarde te betalen. Ook dit kan effect hebben op de hypotheek. Hierdoor kom je soms in de situatie dat je de hypotheek moet verhogen om dit bedrag uit te kunnen keren. NetjesScheiden staat altijd klaar om jou advies te geven over de hypotheek.

 

Kunnen we de hypotheek door laten lopen?

Het is mogelijk om de hypotheek voor korte of langere tijd op de naam van beide partners te laten staan. Het kan zijn dat je het niet eens wordt over wat er met het huis moet gebeuren of dat de omstandigheden niet goed zijn om het huis al te verkopen. Als één van jullie beide niet alleen de lasten van de hypotheek kan dragen kun je deze nog gezamenlijk doorbetalen. Belangrijk is dan wel dat er goede afspraken gemaakt worden over wat er in de toekomst met het huis gaat gebeuren en hoe de waarde van het huis dan verdeeld wordt.

 

Hoe sluit ik de hypotheek over?

Om de afspraken rond het huis en de hypotheek afgerond te krijgen zal de hypotheekverstrekker de vertrekkende partner uit zijn of haar hoofdelijke aansprakelijkheid moeten ontslaan. Daarna zal de hypotheekverstrekker kijken of degene die in het huis blijft wonen genoeg inkomen heeft om de lasten aan te kunnen.

Als het met de bank lastig is om tot een nieuwe hypotheek te komen, kun je aangeven dat een hypotheekverstrekker bij scheiding mag afwijken van de huidige strikte hypotheekregels. Wij helpen met ons team van financieel adviseurs graag. Deze uitzondering op de regels zijn gemaakt zodat consumenten in het geval van een scheiding beter beschermd zijn. Zo geeft de Autoriteit Financiële Markt aan dat er bijvoorbeeld minder gekeken kan worden naar de noodzakelijke buffer voor onvoorziene omstandigheden. Zij vinden dat wanneer één van de partners in staat is de maandelijkse lasten te dragen dit ook genoeg moet zijn om de hypotheek over te kunnen sluiten. NetjesScheiden kan jou erbij helpen om een hypotheek over te sluiten.

Scheiden met koophuis?

Gaan jullie scheiden en hebben jullie een koophuis?

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.