Scheiden van tafel en bed; wat gebeurt er met de hypotheek?

Als je gaat scheiden moet je veel beslissingen gaan nemen. Het beste is om samen tot afspraken te komen die voor jullie beiden na te leven zijn. Maar geen enkele scheiding is hetzelfde en er ontstaan vaak specifieke situaties en problemen. Er zijn verschillende vormen die jullie kunnen aannemen tijdens een scheiding. Zo kun je kiezen voor een scheiding van tafel en bed. Wat houdt deze vorm van scheiden precies in en wat zijn de gevolgen voor de gezamenlijke hypotheek?

Bij scheiden van tafel en bed ga je een proces in, waar je uit elkaar gaat. Officieel ben je alleen niet van elkaar gescheiden. Jullie gaan beide jullie eigen weg en alles verloopt als een gewone scheiding. Het enige grote verschil is dat het huwelijk officieel nog in stand blijft. Vroeger werd deze vorm van scheiden vooral veel gebruikt omdat mensen niet mochten scheiden vanwege het geloof.

 

Heb je voor-, na-, en tijdens je scheiding behoefte aan de begeleiding van zowel een hypotheekadviseur als een scheidingsexpert? Met de ‘Wonen en Scheiden’ dienst van NetjesScheiden word je in het scheidingstraject begeleid door een hypotheekadviseur en een scheidingsexpert.

 

Hoe werkt een scheiding van tafel en bed?

De scheiding van tafel en bed lijkt qua proces erg veel op een normale echtscheidingsprocedure. Zo dient een advocaat het verzoek tot scheiding in bij de rechter en moet de rechter uiteindelijk de scheiding van tafel en bed toewijzen. Als je samen kinderen hebt, moet je net als bij een normale scheiding een ouderschapsplan opstellen met daarin regels hoe je omgaat met de verzorging en opvoeding van de kinderen. Ook moet de scheiding gewoon opgenomen worden in het huwelijksregister bij de rechtbank.

Bij een scheiding van tafel en bed ben je wel afhankelijk van de voorwaarden waaronder je ooit bent getrouwd. Je moet de spullen volgens de afspraken onder elkaar verdelen en ook een eventuele koopwoning is eigendom van jullie beiden. Zodra de scheiding van tafel en bed is afgerond, dan blijft het huwelijk officieel nog in stand. Het enige verschil is dat het huwelijk nu op huwelijkse voorwaarden zal voortbestaan. Als dit al het geval was, dan zal er weinig veranderen aan jullie juridische status. Zo ben je financieel onafhankelijk van elkaar en zijn de spullen die je koopt nu sowieso geen gezamenlijk bezit meer. Zodra je financieel onafhankelijk van elkaar bent, verandert er veel. Zo maak je nu misschien wel aanspraak op bepaalde kortingen of toeslagen waar je samen eerst geen recht op had.

 

Wat gebeurt er met de hypotheek na een scheiding van tafel en bed?

De regels over de verdeling van het koophuis zijn gelijk aan de regels die bij een gewone scheiding gelden. Zodra je weet dat je uit elkaar gaat en daarmee dus niet meer samen blijft wonen, kun je het best je huis laten taxeren. Zo kom je de waarde van je huis te weten. Door deze waarde te weten kun je betere beslissingen nemen over het huis.

Omdat jullie beiden recht hebben op de helft van de waarde van het huis, moet dit goed berekend worden. Dat doe je door te kijken of de resterende hypotheekschuld hoger of lager is dan de waarde ervan. Als de waarde van het huis hoger is dan de hypotheek, is er sprake van overwaarde. Als één van jullie in het huis blijft wonen, moet hij of zij de helft van deze overwaarde betalen aan de vertrekkende partner om deze uit te kopen. Als de hypotheek juist hoger is dan de verkoopwaarde is er sprake van restschuld. De vertrekkende partner moet dan de helft van deze restschuld overmaken naar de partner die in het huis blijft wonen omdat jullie allebei voor de helft verantwoordelijk zijn voor deze schuld.

Omdat dit een beslissing is die vaak voor beide partners grote financiële gevolgen heeft kun je het best professionele hulp inschakelen. Je kunt hiervoor bij een financieel adviseur aankloppen om hulp te krijgen. Wij van NetjesScheiden hebben deze hulp in huis en kijken graag hoe wij jou kunnen helpen. 

Scheiden met koophuis?

Gaan jullie scheiden en hebben jullie een koophuis?

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.1

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.1

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.