Hoe bereid je kinderen voor op een scheiding?

Nadat je het gesprek over de scheiding hebt gevoerd, hebben kinderen vaak nog veel vragen over wat er gaat gebeuren. Ze zijn vaak in de war en vragen zich af wat de scheiding voor hen gaat betekenen. Maak duidelijk dat ze altijd bij je terecht kunnen met hun gevoelens en vragen. De scheiding is voor iedereen in het gezin lastig. Zorg ervoor dat de band tussen ouder en kind voorop wordt gesteld. Wij helpen jou met een scheiding met kinderen

 

Geef geen valse hoop

Je kind staat altijd voorop, ook tijdens een scheiding. Maak hem dus duidelijk dat beide ouders altijd van het kind houden, en dat het niet zijn schuld is. Tegelijkertijd moet je ook voorkomen dat je kind nog hoop heeft dat beide ouders weer bij elkaar zullen komen. Leg duidelijk uit dat dit niet meer gaat gebeuren. Afhankelijk van de leeftijd van je kind kun je meer details geven om de situatie duidelijker te maken. Wanneer je kind jonger is kun je de uitleg het beste simpel houden en vertellen dat één van de ouders in een ander huis gaat wonen.

Creëer duidelijkheid

Je kind voelt na het gesprek zelf wel aan dat er dingen gaan veranderen. Dit kan ertoe leiden dat hij zich misschien wel zorgen gaat maken en niet meer lekker in z’n vel zit. Het helpt in dit geval om duidelijk te creëren zodat je kind in ieder geval weet waar hij aan toe is. Leg rustig uit wat er allemaal gaat gebeuren en wat er gaat veranderen. Geef je kind de tijd om aan het idee te wennen en zorg voor een veilige omgeving. Vertel het echter niet te lang van tevoren, hierdoor kan je kind onrustig worden omdat hij weet dat er veranderingen aan zitten te komen en hij zich hier zo heel lang zorgen over kan maken.

 

Zorg voor voorspelbaarheid en routine

Tijdens een scheiding gebeuren er opeens allemaal dingen waar een kind niet aan gewend is. Het is dan ook een erg verwarrende tijd. Creëer een routine die je kind houvast kan bieden. Zo kunnen ze terugvallen op de rituelen die dagelijks terug komen. Voorbeelden van dit soort rituelen kunnen de momenten voor het avondeten of het naar bed gaan zijn. Als het mogelijk is, is het ook aan te raden om de momenten met vriendjes en klasgenoten te bewaren. Je kind is eraan gewend dat deze momenten erbij horen, en zal makkelijker aan de nieuwe situatie kunnen wennen als alle andere factoren gelijk blijven.

 

Doe samen leuke dingen

Tijdens de scheiding is er weinig tijd voor leuke dingen. Er moeten veel zaken worden geregeld waardoor er meestal even geen sprake is van leuke uitstapjes. Toch is het belangrijk om juist nu de tijd te nemen om even leuke dingen te doen. Zo laat je je kinderen zien dat, hoewel papa en mama niet meer samen zijn, er nog steeds leuke dingen plaats kunnen vinden. Zorg ervoor dat zowel jij als je ex-partner leuke dingen blijven doen met je kind. Je kinderen mogen niet het gevoel krijgen dat ze één van hun ouders nog maar weinig zien. Maak afspraken over de dingen die jullie los van elkaar met je kinderen doet en zorg voor een positieve sfeer.

Breng familie en vrienden bijeen

De scheiding is een moeilijke tijd voor je kind. Ze kunnen het gevoel krijgen dat ze familie en vrienden minder zien. Om dit gevoel te voorkomen zorg je ervoor dat je kinderen nog steeds vaak bij opa en oma komen, en neefjes en nichtjes ook blijven zien. Wanneer de situatie het toelaat is het ook fijn om bij verjaardagen of speciale dagen nog wat tijd samen door te brengen.

 

Zorg voor een goede relatie met je ex-partner

Stimuleer de relatie tussen je kinderen en je ex-partner zoveel als je kunt. Hoewel jullie misschien niet meer samen zijn en het lastig kan zijn om goed met je partner om te gaan, moeten jullie zo goed mogelijk communiceren voor de kinderen. Het draagt eraan bij dat jullie zelf de scheiding zo goed mogelijk kunnen verwerken, en ook dat de kinderen geen negatieve gevoelens naar één van de ouders over zullen houden. NetjesScheiden helpt jullie bij echtscheiding met kinderen.

Kinderen en scheiden

Hebben jullie kinderen onder de 18 jaar?
Dan is het laten maken van een ouderschapsplan verplicht.

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.