Uit elkaar met kind

 

Uit elkaar gaan is altijd een vervelende gebeurtenis, maar extra vervelend is het wanneer jullie kinderen hebben. Hoe kun je hier het beste mee om gaan en wat moet er allemaal geregeld worden? Wij helpen jullie graag tijdens de scheiding met kinderen

Vertel het zo snel mogelijk

Omdat het uiteraard ook voor de kinderen vervelend nieuws is dat jij en je partner uit elkaar gaan, heb je waarschijnlijk de neiging om dit zo lang mogelijk uit te stellen. Wacht hier echter niet te lang mee, want er komt nooit een echt goed moment. Het blijft een vervelende situatie en kinderen hebben vaak meer door dan je denkt. Vertel het hen dus zo snel mogelijk. Ook belangrijk is dat jij en je partner gezamenlijk over jullie besluit vertellen aan de kinderen. Zo voorkom je dat het kind een voorkeur krijg voor één van de ouders of een eenzijdig verhaal te horen krijgt. 

Ouderschapsplan

Als jullie minderjarige kinderen hebben, is het opstellen van een ouderschapsplan verplicht als jullie uit elkaar gaan. Daarin staan alle afspraken die gemaakt zijn rondom de kinderen. Denk bijvoorbeeld aan de omgangsregeling: bij wie wonen de kinderen, hoe vaak zijn ze bij de andere ouder? Of kiezen jullie wellicht voor co-ouderschap, waarbij beide ouders voor de helft van de tijd zorg dragen voor de kinderen? Ook afspraken over de te betalen kinderalimentatie worden in het ouderschapsplan opgenomen.

Help de kinderen om de scheiding te verwerken

Probeer ook na de scheiding het zo makkelijk mogelijk te maken voor je kinderen en ze zoveel mogelijk te helpen. Ieder kind verwerkt een scheiding immers op zijn eigen manier. Kinderen hebben veel behoefte aan rust en regelmaat. Probeer tradities dus in stand te houden, dit kunnen kleine dingen zijn, zoals koekjes bakken op zaterdag. Maak daarnaast geen ruzie waar de kinderen bij zijn en zorg voor regelmaat in het contact. Het is belangrijk dat kinderen een goede omgang hebben met beide ouders. De kinderen zullen na de scheiding deels in twee huizen leven. Ook wanneer de kinderen bijvoorbeeld alleen in het weekend bij jou zijn, is het toch belangrijk om de kinderen ook in jouw huis een eigen plekje te geven. Dit geeft ze rust en geeft ze bovendien de gelegenheid om in beide huizen hun eigen spullen te hebben. Probeer ook niet te ver uit elkaar te gaan wonen, wanneer beide ouders na de scheiding dicht bij elkaar blijven wonen, maakt dit de situatie voor de kinderen een stuk eenvoudiger.

Kinderen en scheiden

Hebben jullie kinderen onder de 18 jaar?
Dan is het laten maken van een ouderschapsplan verplicht.

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.1

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.1

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.