Verzorgingstermijn en het wijzigen van de naam van je kind

De term ‘verzorgingstermijn’ wordt veel gebruikt in het personen- en familierecht. Wanneer er belangrijke dingen gewijzigd moeten worden bij minderjarige kinderen is deze term erg belangrijk. Het is namelijk één van de factoren die wordt gebruikt om te kijken of er een naamsverandering plaats kan vinden bij een minderjarig kind. 

 

De verzorgingstermijn

Met de verzorgingstermijn wordt de periode bedoeld waarin je het kind zelf hebt opgevoed of verzorgd. Voordat je de naam van je kind kunt wijzigen moet je eerst voldoen aan de verplichte verzorgingstermijn. Deze termijn is afhankelijk van de situatie en de leeftijd van het kind. De verzorgingstermijn is ingesteld om ervoor te zorgen dat degene wiens naam het kind aanneemt, ook echt voor het kind zorgt en het kind opvoedt. Zo worden de belangen van de kinderen altijd voorop gesteld. Hiermee wil men voorkomen dat er naamswijzigingen plaatsvinden om de verkeerde redenen.

 

Verschillende leeftijden

Voor kinderen jonger dan 12 jaar is de verplichte verzorgingstermijn 5 jaar. Dit moet 5 jaar achtereenvolgend zijn. Voor kinderen van 12 tot 18 jaar is de verplichte verzorgingstermijn 3 jaar. Wanneer je de achternaam van meerdere kinderen wilt wijzigen, waarvan minimaal één onder de 12 jaar is, geldt voor alle kinderen een verplichte verzorgingstermijn van 5 jaar. Omdat de minimale verzorgingstermijn van 5 jaar geldt bij kinderen van jonger dan 12, is het niet mogelijk om de achternaam van een kind van jonger van 5 te veranderen.

Wanneer start de termijn?

De termijn start wanneer je begint met het kind alleen op te voeden. In het geval van een scheiding, is dit het moment dat de scheiding bij de gemeente is geregistreerd. Het echtscheidingsvonnis moet dan staan ingeschreven bij de burgerlijke stand. Wanneer één van de ouders is overleden, wordt het huwelijk automatisch beëindigd.

Als jullie niet getrouwd zijn, is het begin van de verzorgingstermijn het moment dat jullie niet meer staan ingeschreven op hetzelfde adres. Dit staat vermeld in de ‘Basisregistratie Personen’. Voordat je de aanvraag voor een naamsverandering indient, moet je de Basisregistratie Personen raadplegen om te controleren of de verhuizing goed staat ingeschreven. De verzorgingstermijn moet één aaneengesloten periode zijn en vooraf gaan aan het indienen van de aanvraag.

Achternaam van je nieuwe partner

Wil je graag dat je kind de achternaam van je nieuwe partner aanneemt? Voor je nieuwe partner geldt dan ook de verplichte verzorgingstermijn die afhankelijk is van de leeftijd van je kind.

De verplichte verzorgingstermijn is een regeling die strak nageleefd moet worden. Alleen in extreme gevallen worden er uitzonderingen gemaakt, wanneer een rechter gelooft dat deze beslissing het beste is voor het kind. Zorg er dus voor dat je zeker weet dat de verplichte verzorgingstermijn is voldaan voordat je de aanvraag indient.

 

Online rekentool

Met de online rekentool op de website van Justis kun je voor jouw situatie berekenen welke verzorgingstermijn er van toepassing is. In de rekentool vul je de geboortedatum van het kind in, de datum van de aanvraag, de datum dat de ouders zijn begonnen met de gezamenlijke opvoeding en de datum dat deze gezamenlijke opvoeding tot een einde kwam. De rekentool laat dan precies zien welke verzorgingstermijn er voor jou (en je nieuwe partner) geldt.

Kinderen en scheiden

Hebben jullie kinderen onder de 18 jaar?
Dan is het laten maken van een ouderschapsplan verplicht.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.1

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.1

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.