Hoe scheiden?

Scheiden, hoe doe je dat? Dat is één van de eerste vragen die waarschijnlijk bij je opkomt als jij en je partner een scheiding overwegen.

 

 

Er zijn veel zaken die geregeld moeten worden voordat het hele scheidingsproces is doorlopen. Dit kan in het begin erg overweldigend en stressvol zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel manieren om een scheiding een stukje gemakkelijker te maken. Zo kun je bijvoorbeeld eenvoudig je scheiding online regelen.

 

Hoe werkt een scheiding?

Wanneer je gaat scheiden, doorloop je een proces dat ervoor zorgt dat alles goed is geregeld voor jou en je partner na de scheiding. Tijdens het proces moeten er afspraken worden gemaakt, documenten worden opgesteld en spullen worden verdeeld. Om ervoor te zorgen dat er geen belangrijke zaken over het hoofd worden gezien, is het altijd een goed idee om gebruik te maken van een scheiden checklist en een scheiding stappenplan. In de checklist en het stappenplan vind je een overzicht van alle zaken die jullie samen moeten regelen. Door alle stappen te doorlopen, kun je de scheiding samen goed afsluiten.

 

Hoe kan ik scheiden?

Eén van de belangrijkste vragen in het begin betreft jullie manier van omgang op het moment van scheiden. Kunnen jullie nog goed met elkaar door één deur? Dan is een scheiding vaak makkelijk online te regelen met een mediator. Is jullie contact op het moment van scheiden niet goed? Dan kan het zijn dat de scheiding complexer wordt en er advocaten bij moeten komen. Om deze reden is het belangrijk om te zorgen voor goede begeleiding tijdens het proces.

 

Ook de huwelijksvorm is van belang bij een scheiding. Zijn jullie bijvoorbeeld getrouwd in gemeenschap van goederen, op huwelijkse voorwaarden of is er sprake van een geregistreerd partnerschap? Afhankelijk van de huwelijksvorm gelden er andere regels, zoals de verdeling van het vermogen en het pensioen. Zo kan je kiezen voor een echtscheiding of een scheiding van tafel en bed. Het is belangrijk om hierbij weloverwogen keuzes te maken. De vorm van een scheiding heeft namelijk gevolgen voor de persoonlijke, juridische en financiële situatie. De mediator kan je alles vertellen over de gevolgen van de keuzes die jullie maken.

 

Door de online vragenlijst in te vullen ontstaat er een duidelijk beeld van jullie situatie en kan het stappenplan worden bijgesteld zodat je precies weet welke stappen je moet nemen.

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

Online scheiden in 99 seconden

In 4 stappen is jullie scheiding geregeld

Waar wij voor staan

Wij handelen in goed overleg jullie scheiding netjes af.

Betaalbaar

Vaste en duidelijke prijzen.
Subsidie bijna altijd mogelijk.

}

Snel

Een scheiding kan binnen 5 à 6 weken geregeld zijn.

Makkelijk

Ons scheidingsproces is heel makkelijk en online te regelen.

Professioneel

Onze scheidingsexperts en mediators
zorgen voor hoge kwaliteit.

l

Online

Het proces verloopt online, bezoek is niet nodig.

Kies het pakket dat het beste bij je past

Wij bieden verschillende pakketten aan, volledig afgestemd op jouw situatie.

 

Zelf doen

Je regelt alles zelf,
zonder controle!

Proces inclusief
 • Scheidingsplan (convenant)
 • Advocaatkosten
 • Afhandeling door advocaat (griffiekosten)
329,- p.p.
 

Controle

Wij controleren jullie afspraken op alle belangrijke punten!

Proces inclusief
 • Scheidingsplan (convenant)
 • Advocaatkosten
 • Afhandeling door advocaat (griffiekosten)
 • Zelf afspraken maken via online portaal
 • Alimentatieberekening
 • Juridische controle van alle afspraken
 • Bespreken van het scheidingsplan met een scheidingsexpert
699,- p.p.
Meest gekozen

Begeleiding

Alles goed geregeld,
van afspraken tot scheidingsplan!

Proces inclusief
 • Scheidingsplan (convenant)
 • Advocaatkosten
 • Afhandeling door advocaat (griffiekosten)
 • Zelf afspraken maken via online portaal
 • Alimentatieberekening
 • Juridische controle van alle afspraken
 • Bespreken van het scheidingsplan met een scheidingsexpert
 • Begeleiding rondom huwelijkse voorwaarden/ ondernemingen
849,- p.p.

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.

Veel gestelde vragen

Welke zaken kan ik zelf regelen en waar heb ik een expert bij nodig?

Wanneer je ervoor kiest om de echtscheiding online te regelen, kan je alle documenten zelfstandig, in goed overleg met je aanstaande ex-partner, invullen. Wanneer je zelf alles regelt zonder de hulp van een expert, moet je zeker weten dat alles ook juridisch klopt. Wanneer een verzoekschrift tot echtscheiding wordt ingediend bij de rechter en er zitten juridische fouten in, dan kan het verzoek worden afgewezen en moet je alles weer aanpassen wat kan zorgen voor veel vertraging in het proces. Wil je er zeker van zijn dat alles klopt? Zorg dan dat je in ieder geval alle stukken juridisch laat checken door een van onze experts via het ‘controle’ pakket. Wil je ook financieel advies ontvangen en begeleiding van een scheidingsspecialist gedurende het invullen van alle benodigde documenten? Zorg dan dat je tijdig de expert inzet via het pakket ‘volledige begeleiding’.

Kan ik eenzijdig een scheiding aanvragen en regelen?

Ja, je kunt eenzijdig een echtscheiding aanvragen. Het is dan echter niet mogelijk je scheiding online te regelen. Bij een online echtscheiding regel je namelijk de scheiding zelf samen met je aanstaande ex-partner. Bij een eenzijdig verzoek tot echtscheiding moet een advocaat dit voor je indienen bij de rechtbank. Je partner wordt dan vervolgens door de rechtbank hiervan op de hoogte gesteld. Wil je een eenzijdig verzoek tot echtscheiding indienen? Wij werken nauw samen met gerenommeerde advocatenkantoren en kunnen je helpen zoeken naar een geschikte advocaat voor jou.

Hoe lang duurt het echtscheidingsproces als ik het zelf regel?

Bij een online scheiding regel je alles zelf. Alleen het verzoek tot echtscheiding indienen bij de rechtbank doen wij voor je. Zelf hoef je niet naar de rechtbank toe. Wanneer je alles samen goed kan regelen en afspreken, kan je in de meest optimale situatie al in ca. 5 weken gescheiden zijn.

Wat moeten we doen als we tijdens het proces van een online echtscheiding er samen niet meer uit komen?

Helaas kan het gebeuren dat je vol goede moed samen aan een online echtscheiding begint, maar er gedurende het proces niet meer samen uitkomt. In dat geval kunnen wij via volledige begeleiding kijken in hoeverre we jullie hierbij kunnen helpen.

“Online gaat een stuk sneller, je regelt alles gemakkelijk vanuit huis”

– Suzan Arbouw, Klantadviseur Netjesscheiden

Scheiden, hoe gaat dat online?

Als je kiest voor een online scheiding bij NetjesScheiden zorgen we ervoor dat je tijdens elke stap van het proces wordt begeleid. Allereerst vragen we jou en je partner om samen een vragenlijst in te vullen. Hiermee wordt de situatie in kaart gebracht. Vervolgens kunnen jullie samen kiezen voor een pakket dat het beste aansluit. Zo kun je ervoor kiezen om samen zelf de documenten op te stellen en in te vullen, of dit juist bij een mediator of advocaat neer te leggen. Ook is er de mogelijkheid om zelf de documenten in te vullen, maar deze vervolgens te laten controleren door een expert.

 

Vervolgens maken jullie tijdens het mediation proces afspraken voor de toekomst. Deze afspraken gaan over de verdeling van het vermogen, het scheidingsconvenant en de opvoeding van jullie kinderen. Afhankelijk van de pakketkeuze worden jullie tijdens dit proces begeleid en worden alle afspraken gecontroleerd. Zodra jullie het eens zijn over alle gemaakte afspraken kunnen de documenten officieel worden gemaakt en in worden geleverd bij de rechtbank. Een rechter zal de documenten vervolgens beoordelen en kan dan de scheiding officieel verklaren.

 

De voordelen van een online scheiding

De grootste voordelen van een online scheiding zitten voornamelijk in de kosten en tijdsbesparing. Door je scheiding online te regelen, hoef je niet heen en weer reizen en veel tijd te besteden aan gesprekken met advocaten. Je kunt simpelweg een mediation sessie vanuit huis voeren en zo tijd en geld besparen. Door samen afspraken te maken in goed overleg zorg je er ook voor dat je kinderen niet lijden onder eventuele nare gevolgen van een scheiding.

Een scheiding is natuurlijk nooit leuk. Hulp bij je scheiding is ook geen overbodige luxe. Maar gelukkig zijn er tegenwoordig veel manieren om een scheiding makkelijker en in goed overleg te regelen. Wil je meer weten over een online scheiding bij NetjesScheiden? Neem dan contact met ons op en we vertellen je graag meer!