fbpx

Hoe scheiden?

Scheiden, hoe doe je dat? Dat is één van de eerste vragen die waarschijnlijk bij je opkomt als jij en je partner een scheiding overwegen.

 

 

Er zijn veel zaken die geregeld moeten worden voordat het hele scheidingsproces is doorlopen. Dit kan in het begin erg overweldigend en stressvol zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel manieren om een scheiding een stukje gemakkelijker te maken. Zo kun je bijvoorbeeld eenvoudig je scheiding online regelen.

 

Hoe werkt een scheiding?

Wanneer je gaat scheiden, doorloop je een proces dat ervoor zorgt dat alles goed is geregeld voor jou en je partner na de scheiding. Tijdens het proces moeten er afspraken worden gemaakt, documenten worden opgesteld en spullen worden verdeeld. Om ervoor te zorgen dat er geen belangrijke zaken over het hoofd worden gezien, is het altijd een goed idee om gebruik te maken van een scheiden checklist en een scheiding stappenplan. In de checklist en het stappenplan vind je een overzicht van alle zaken die jullie samen moeten regelen. Door alle stappen te doorlopen, kun je de scheiding samen goed afsluiten.

 

Hoe kan ik scheiden?

Eén van de belangrijkste vragen in het begin betreft jullie manier van omgang op het moment van scheiden. Kunnen jullie nog goed met elkaar door één deur? Dan is een scheiding vaak makkelijk online te regelen met een mediator. Is jullie contact op het moment van scheiden niet goed? Dan kan het zijn dat de scheiding complexer wordt en er advocaten bij moeten komen. Om deze reden is het belangrijk om te zorgen voor goede begeleiding tijdens het proces.

 

Ook de huwelijksvorm is van belang bij een scheiding. Zijn jullie bijvoorbeeld getrouwd in gemeenschap van goederen, op huwelijkse voorwaarden of is er sprake van een geregistreerd partnerschap? Afhankelijk van de huwelijksvorm gelden er andere regels, zoals de verdeling van het vermogen en het pensioen. Zo kan je kiezen voor een echtscheiding of een scheiding van tafel en bed. Het is belangrijk om hierbij weloverwogen keuzes te maken. De vorm van een scheiding heeft namelijk gevolgen voor de persoonlijke, juridische en financiële situatie. De mediator kan je alles vertellen over de gevolgen van de keuzes die jullie maken.

 

Door de online vragenlijst in te vullen ontstaat er een duidelijk beeld van jullie situatie en kan het stappenplan worden bijgesteld zodat je precies weet welke stappen je moet nemen.

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

Hoe werkt online scheiden?

Eenvoudig zelf scheiden in slechts vier stappen

Stap 1

Intake

Wat houdt dit in?

Vrijblijvend advies voor de beste pakketkeuze

Hoe lang duurt dit?

Het adviesgesprek duurt meestal 30 minuten

Wie doet wat?

Wij informeren,
jullie beslissen

Stap 2

Dossier

Wat houdt dit in?

Opstellen van het dossier met alle documenten

Hoe lang duurt dit?

Dit wordt in de meeste gevallen binnen 4 weken afgerond

Wie doet wat?

Jullie bepalen,
wij ondersteunen

Stap 3

Procedure

Wat houdt dit in?

Rechtbankprocedure met de beschikking als resultaat

Hoe lang duurt dit?

De rechtbank doet er 2 tot 4 weken over

Wie doet wat?

Jullie tekenen,
wij handelen het af

Stap 4

Inschrijving

Wat houdt dit in?

Inschrijven van de scheiding bij de gemeente

Hoe lang duurt dit?

Dit wordt binnen één à twee weken afgehandeld

Wie doet wat?

Jullie tekenen,
wij handelen het af

Waar wij voor staan

Wij handelen in goed overleg jullie scheiding netjes af.

Betaalbaar

Transparante prijzen.
Subsidie bijna altijd mogelijk.

}

Snel

Een scheiding kan binnen 5 à 6 weken geregeld zijn.

Eenvoudig

Ons scheidingsproces is heel eenvoudig en online te regelen.

Deskundig

Gecertificeerde scheidingsspecialisten en mediators waarborgen hoge kwaliteit.

l

Geen rechtbankbezoek

Wij regelen alles met de rechtbank en schrijven de scheiding voor jullie in.

Kies het pakket dat het beste bij je past

Wij bieden verschillende pakketten aan, volledig afgestemd op jouw situatie.

 

Zelf doen

Je regelt alles zelf,
zonder begeleiding!

Procedure inclusief
 • Scheidingsplan (convenant)
 • Griffiekosten
 • Bekrachtiging convenant bij de rechtbank
 • Inschrijving bij de gemeente
 
€ 296,- p.p.
 

Controle

Wij controleren het dossier op alle belangrijke punten!

Procedure inclusief
 • Scheidingsplan (convenant)
 • Griffiekosten
 • Bekrachtiging convenant bij de rechtbank
 • Inschrijving bij de gemeente
 • Alimentatieberekening
 • Juridische controle van alle afspraken
 • Bespreking van het complete dossier met een expert
 • Financiële check
 
€ 599,- p.p.
Meest gekozen

Begeleiding

Alles goed geregeld,
van dossier tot belasting!

Procedure inclusief
 • Scheidingsplan (convenant)
 • Griffiekosten
 • Bekrachtiging convenant bij de rechtbank
 • Inschrijving bij de gemeente
 • Alimentatieberekening
 • Juridische controle van alle afspraken
 • Bespreking van het complete dossier met een expert
 • Financiële check
 • Belastingaangifte en toeslagen aanvragen
 • Op maat gemaakte checklist
 • Extra gesprek met een mediator ter begeleiding en ondersteuning
 
€799,- p.p.

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.3

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.

Onze scheidingsexperts

Netjes online scheiden met de juiste persoonlijke ondersteuning. Onze specialisten zijn allemaal MfN- of ADR- gecertificeerd en staan klaar om jullie zorgvuldig te begeleiden.

Veel gestelde vragen

Welke zaken kan ik zelf regelen en waar heb ik een expert bij nodig?

Wanneer je ervoor kiest om de echtscheiding online te regelen, kan je alle documenten zelfstandig, in goed overleg met je aanstaande ex-partner, invullen. Wanneer je zelf alles regelt zonder de hulp van een expert, moet je zeker weten dat alles ook juridisch klopt. Wanneer een verzoekschrift tot echtscheiding wordt ingediend bij de rechter en er zitten juridische fouten in, dan kan het verzoek worden afgewezen en moet je alles weer aanpassen wat kan zorgen voor veel vertraging in het proces. Wil je er zeker van zijn dat alles klopt? Zorg dan dat je in ieder geval alle stukken juridisch laat checken door een van onze experts via het ‘controle’ pakket. Wil je ook financieel advies ontvangen en begeleiding van een scheidingsspecialist gedurende het invullen van alle benodigde documenten? Zorg dan dat je tijdig de expert inzet via het pakket ‘volledige begeleiding’.

Kan ik eenzijdig een scheiding aanvragen en regelen?

Ja, je kunt eenzijdig een echtscheiding aanvragen. Het is dan echter niet mogelijk je scheiding online te regelen. Bij een online echtscheiding regel je namelijk de scheiding zelf samen met je aanstaande ex-partner. Bij een eenzijdig verzoek tot echtscheiding moet een advocaat dit voor je indienen bij de rechtbank. Je partner wordt dan vervolgens door de rechtbank hiervan op de hoogte gesteld. Wil je een eenzijdig verzoek tot echtscheiding indienen? Wij werken nauw samen met gerenommeerde advocatenkantoren en kunnen je helpen zoeken naar een geschikte advocaat voor jou.

Hoe lang duurt het echtscheidingsproces als ik het zelf regel?

Bij een online scheiding regel je alles zelf. Alleen het verzoek tot echtscheiding indienen bij de rechtbank doen wij voor je. Zelf hoef je niet naar de rechtbank toe. Wanneer je alles samen goed kan regelen en afspreken, kan je in de meest optimale situatie al in ca. 5 weken gescheiden zijn.

Wat moeten we doen als we tijdens het proces van een online echtscheiding er samen niet meer uit komen?

Helaas kan het gebeuren dat je vol goede moed samen aan een online echtscheiding begint, maar er gedurende het proces niet meer samen uitkomt. In dat geval kunnen wij via volledige begeleiding kijken in hoeverre we jullie hierbij kunnen helpen.

“Online gaat een stuk sneller, je regelt alles gemakkelijk vanuit huis”

– Suzan Arbouw, Klantadviseur Netjesscheiden

Scheiden, hoe gaat dat online?

Als je kiest voor een online scheiding bij NetjesScheiden zorgen we ervoor dat je tijdens elke stap van het proces wordt begeleid. Allereerst vragen we jou en je partner om samen een vragenlijst in te vullen. Hiermee wordt de situatie in kaart gebracht. Vervolgens kunnen jullie samen kiezen voor een pakket dat het beste aansluit. Zo kun je ervoor kiezen om samen zelf de documenten op te stellen en in te vullen, of dit juist bij een mediator of advocaat neer te leggen. Ook is er de mogelijkheid om zelf de documenten in te vullen, maar deze vervolgens te laten controleren door een expert.

 

Vervolgens maken jullie tijdens het mediation proces afspraken voor de toekomst. Deze afspraken gaan over de verdeling van het vermogen, het scheidingsconvenant en de opvoeding van jullie kinderen. Afhankelijk van de pakketkeuze worden jullie tijdens dit proces begeleid en worden alle afspraken gecontroleerd. Zodra jullie het eens zijn over alle gemaakte afspraken kunnen de documenten officieel worden gemaakt en in worden geleverd bij de rechtbank. Een rechter zal de documenten vervolgens beoordelen en kan dan de scheiding officieel verklaren.

 

De voordelen van een online scheiding

De grootste voordelen van een online scheiding zitten voornamelijk in de kosten en tijdsbesparing. Door je scheiding online te regelen, hoef je niet heen en weer reizen en veel tijd te besteden aan gesprekken met advocaten. Je kunt simpelweg een mediation sessie vanuit huis voeren en zo tijd en geld besparen. Door samen afspraken te maken in goed overleg zorg je er ook voor dat je kinderen niet lijden onder eventuele nare gevolgen van een scheiding.

Een scheiding is natuurlijk nooit leuk. Hulp bij je scheiding is ook geen overbodige luxe. Maar gelukkig zijn er tegenwoordig veel manieren om een scheiding makkelijker en in goed overleg te regelen. Wil je meer weten over een online scheiding bij NetjesScheiden? Neem dan contact met ons op en we vertellen je graag meer!