Met welke regels moet ik rekening houden als ik ga scheiden?
Wanneer jullie hebben besloten te gaan scheiden moeten er in korte tijd veel zaken geregeld worden. Als je immers de knoop hebt doorgehakt wil je natuurlijk ook het liefste dat alles zo snel mogelijk geregeld is. Je kunt de scheiding op verschillende manieren regelen. Hebben jij en je partner nog goed contact? Dan kunnen jullie kiezen voor een online scheiding. Een mediator begeleidt je dan tijdens het proces. Er zijn verschillende regels die gelden bij een scheiding.
Samenlevingsvorm
Er zijn verschillende samenlevingsvormen die een gevolg hebben voor de regels die van toepassing zijn. De verschillende samenlevingsvormen zijn het huwelijk, een geregistreerd partnerschap, of een samenlevingscontract. In een huwelijk kun je zijn getrouwd in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden. Ook bij een geregistreerd partnerschap kan dit zijn in gemeenschap van goederen of onder partnerschapsvoorwaarden.
De samenlevingsvorm heeft effect op veel regels die er gevolgd moeten worden. Deze regels hebben voornamelijk invloed op de financiële zaken zoals een verdeling van het vermogen en het pensioen. Wanneer er geen huwelijkse voorwaarden zijn opgesteld hebben beide partners automatisch recht op een deel van het vermogen. Onder het vermogen valt ook de inboedel die jullie delen. Dit moet ook geïnventariseerd worden zodat er een eerlijke verdeling kan worden gemaakt.
Kinderen
Wanneer jullie samen kinderen hebben zijn er verschillende regels van toepassing. Tijdens een scheiding is het wettelijk verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Hierin worden alle zaken over de verzorging en opvoeding van de kinderen geregeld. Daarnaast moet er ook alimentatie worden betaald in de meeste gevallen. Dit is een financiële bijdrage voor de kosten van het levensonderhoud. De alimentatie wordt verleend aan de partner met de minste draagkracht. De afspraken hierover staan ook in het ouderschapsplan.
Beide ex-partners hebben ook een informatie- en consultatieplicht. Dit houdt in dat beide ouders elkaar informatie moeten verstrekken over de belangrijke zaken van de kinderen. Bij belangrijke beslissingen moet er ook worden gevraagd naar de mening van de andere ouder voordat er een beslissing wordt gemaakt.
De zorg en opvoeding van de kinderen moet ook verdeeld worden. Bij voorkeur maken beide ouders hier samen afspraken over. Alleen wanneer dit niet lukt kan er een rechter worden ingeschakeld om een beslissing te maken over de regelingen.
Woning
Wanneer jullie samen een hypotheek hebben afgesloten en over een koophuis beschikken, zijn er ook hier veel dingen die geregeld moet worden. Als jullie zijn getrouwd in gemeenschap van goederen moet de waarde van het huis worden verdeeld. In sommige gevallen zorgt dit ervoor dat beide partijen een nieuwe woning moeten zoeken. Wanneer dit gebeurt moet het huis verkocht worden en de overwaarde of het verlies worden verdeeld. Als beide partners samen een huurcontract hebben afgesloten is de situatie vaak eenvoudiger aangezien deze makkelijker te ontbinden is. Controleer tijdens en na het proces van de scheiding of jij (en de kinderen) goed staan ingeschreven op het nieuwe adres. De nieuwe adresgegevens zijn in te zien via de Basisregistratie Personen.
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.