Online scheiden: de procedure

Wanneer je ervoor kiest om te scheiden bij NetjesScheiden doorloop je verschillende stappen. We proberen je tijdens dit proces zo goed mogelijk bij te staan. Om ervoor te zorgen dat de scheiding voor beide partijen snel af te handelen valt, is het wenselijk dat beide partners nog in goed overleg zijn met elkaar. Op deze manier kunnen jullie samen de mogelijkheden doorspreken en goede afspraken maken.

 

Het adviesgesprek bij NetjesScheiden

Om de situatie zo goed mogelijk in kaart te brengen vindt er eerst een adviesgesprek plaats. Tijdens het gesprek wordt er gekeken naar alle factoren waar rekening mee moet worden gehouden zoals de financiële situatie, de kinderen, en de hypotheek. Er wordt gekeken naar de belangen die van beide partijen. Aan de hand hiervan wordt er een suggestie gedaan voor het pakket dat het beste bij de situatie aansluit. Je kunt kiezen voor een pakket waarbij je veel dingen zelf regelt, of voor een pakket waarbij NetjesScheiden alle zaken voor jullie regelt. In sommige situaties hoeven er relatief weinig zaken geregeld worden, waardoor er geen uitgebreid pakket nodig is. Maar hebben jullie kinderen of heeft één van de partners een eigen onderneming? Dan is het raadzaam om te kiezen voor een uitgebreider pakket zodat alle documenten door een expert worden opgesteld en worden gecontroleerd.

Uitnodiging voor de klantenportal

Na het adviesgesprek heb je tijd om te besluiten of je akkoord gaat met de voorstellen die er zijn gedaan. Nadat je akkoord bent gegaan ontvang je een uitnodiging voor het online klantenportal. Hierin vullen jullie samen alle gegevens in die tijdens het adviesgesprek zijn doorgenomen. Nadat de algemene voorwaarden zijn ondertekend wordt het proces officieel in gang gezet.

 

Opstellen van de mediationovereenkomst

Er wordt een mediationovereenkomst opgesteld aan de hand van alle gegevens. Hierna worden jullie gekoppeld aan een mediator. De mediator is gespecialiseerd in bemiddeling en is daarnaast geschoold in de juridische en financiële zaken die om de hoek komen kijken bij een scheiding. De mediator is onpartijdig en zorgt voor een goede dialoog tussen beide partijen. Dit wordt gedaan aan de hand van een videogesprek. Tijdens dit gesprek worden alle ingevulde gegevens nogmaals besproken en wordt er ook om extra informatie gevraagd. Dit is voornamelijk het geval wanneer er kinderen zijn betrokken bij een scheiding. Het is dan in hun belang om ervoor te zorgen dat alles zo goed mogelijk wordt geregeld en er later geen verwarring kan ontstaan.

Het echtscheidingsconvenant

Aan de hand van het gesprek en alle gegevens stelt de mediator vervolgens de echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan op. Jullie ontvangen deze van de mediator zodat je ze rustig kunt doorlezen en eventuele vragen op kunt schrijven. Wanneer je de documenten hebt doorgelezen staat er nog een gesprek met de mediator gepland. Tijdens dit gesprek is er nogmaals ruimte om vragen te stellen en de documenten door te spreken. Als alles duidelijk is worden de stukken naar het advocatenkantoor gestuurd.

 

Het verificatiegesprek

Het advocatenkantoor (Judex Legal) neemt vervolgens contact op voor een verificatiegesprek. Dit gesprek dient om te controleren of alle ingevulde gegevens correct zijn. Ook dit gesprek wordt gedaan door middel van een videocall. Hierbij staan de gemaakte afspraken niet meer ter discussie, het is enkel ter controle. Na het gesprek worden de stukken door de advocaat doorgestuurd naar de rechtbank. Bij de rechtbank wordt beschikking afgegeven, waardoor de stukken definitief gemaakt worden.

 

Ontvangst van jullie beschikking en afronding

Nadat de rechtbank de stukken definitief gemaakt heeft, ontvang jullie de beschikking. Deze moet nog getekend worden. Door de akte van berusting te tekenen geef je aan het eens te zijn met de opgestelde regelingen. De papieren worden vervolgens ingediend bij de gemeente. Wanneer zij akkoord geven is de scheiding officieel en is het traject afgerond.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.