Zal in 2021 de vergoeding van advocaatkosten worden stopgezet?

door | 30 dec, 2020 | Actueel

Met de verkiezingen van 2021 om de hoek, komt er vanuit de politiek weer veel nieuws op tafel. Hoewel het in het politieke nieuws vaak niet over echtscheidingen gaat, komt er nu verrassend nieuws naar buiten. In het verkiezingsprogramma van de VVD staat namelijk dat ze de tegemoetkoming voor advocaatkosten bij een echtscheiding willen afschaffen. 

 

De kosten van een scheiding

Een scheiding is doorgaans duur. Niet alleen moet je vaak de gezamenlijke eigendommen verdelen, ook krijg je te maken met alimentatie, advocaatkosten, en hogere woonlasten. Een scheiding is al een nare ervaring, maar door de bijkomende financiële zaken wordt dit nog een stuk minder aangenaam. 

 

Voor mensen met een lager inkomen biedt de overheid daarom een helpende hand. Afhankelijk van de hoogte van je inkomen en vermogen, kun je een subsidie krijgen voor de advocaatkosten of mediation. Deze subsidies kun je regelen via de Raad voor Rechtsbijstand. Voor mensen die een laag inkomen hebben, wordt een groot deel van de advocaatkosten bij een scheiding dus door de overheid betaald. 

 

Gesubsidieerde rechtsbijstand niet meer rendabel

Zal in 2021 de vergoeding van advocaatkosten worden stopgezetSociaal advocaten geven al enige tijd aan dat er niet voldoende geld beschikbaar is voor het behandelen van de gesubsidieerde zaken. Uit onderzoek van de onafhankelijke Commissie Van der Meer blijkt zelfs dat sociaal advocaten met de huidige financieringen niet eens een redelijk netto-inkomen verdienen. Dit heeft ertoe geleid dat deze advocaten niet meer in staat zijn hun kantoorruimte te financieren. 

 

Scheiden in 2021 moeilijker met laag inkomen?

De VVD heeft in haar verkiezingsprogramma voor 2021 aangegeven dat ze de vergoeding voor advocaatkosten stop wil zetten. Dit houdt in dat een scheiding voor mensen met een lager inkomen moeilijker te realiseren wordt. Een groeiend aantal advocaten geeft aan geen zaken meer aan te nemen van mensen met een lager inkomen. Mensen met een lager inkomen lopen zo het risico niet te kunnen scheiden. Dit heeft veel negatieve gevolgen. Het kan leiden tot emotionele en fysieke mishandeling, en creëert een situatie waar ook de kinderen onder zullen lijden. Het voorstel van de VVD zou voor veel mensen dus een grote tegenslag zijn.

 

Inzetten op mediation

Om het inzetten van advocaten te voorkomen, wordt er nu gekeken naar de mogelijkheden van mediation. Door mediation op grote schaal in te zetten, hoopt men de kosten te drukken en echtscheidingen zo betaalbaar te houden.

 

 

Social: Het verkiezingsprogramma van de VVD zorgt voor veel ophef. De partij wil de tegemoetkoming voor advocaatkosten bij een echtscheiding afschaffen. Wat betekent dit concreet? Je leest het in deze blog.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.1

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.1

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.