Ouderschapsplan: Wat is het en waar moet het aan voldoen?

door | 5 apr, 2022 | Actueel

Wanneer je als ouders besluit om te gaan scheiden, zijn kinderen vaak de dupe van de onderlinge strijd. Om deze reden is een ouderschapsplan opstellen sinds 2009 dan ook verplicht in Nederland. In een ouderschapsplan staan bijvoorbeeld afspraken over wie jullie kind(eren) ophaalt van zwemles en hoe laat jullie kind(eren) naar bed gaan. 

 

In dit artikel lees je wat een ouderschapsplan is, wat er in een ouderschapsplan moet staan en tot slot hulp die je kan krijgen bij een ouderschapsplan maken. 

 

Wat is een ouderschapsplan?

 

Waar vroeger kinderen vaak bij hun moeder woonden na een scheiding en om het weekend bij hun vader sliepen, zie je tegenwoordig steeds meer een eerlijke verdeling van de opvoeding. Deze trend is uit te leggen door een toename in het aantal werkende vrouwen. In het derde kwartaal van 2020 waren er evenveel mannen als vrouwen aan het werk. Daarnaast zie je dat steeds meer vaders betrokken willen worden bij de opvoeding van hun kind.  

 

Met een ouderschapsplan opstellen worden er afspraken gemaakt door de ouders over de opvoeding kind(eren) onder de 18 jaar. Een ouderschapsplan is rechtsgeldig document en sinds 2009 verplicht om op te stellen. Beide ouders zetten hun handtekening onder het gemaakte ouderschapsplan. Wanneer eventueel later afspraken worden aangepast, is het verplicht om deze opnieuw te ondertekenen door beide ouders. 

 

Wat moet er in een ouderschapsplan staan?

 

Wanneer ouders van minderjarige kinderen gaan scheiden, is een ouderschapsplan maken, verplicht. Het is belangrijk kinderen te betrekken bij de afspraken die over hen gemaakt wordt. Er zijn een aantal onderwerpen verplicht om in een ouderschapsplan te verwerken. Deze onderwerpen zijn:

  • Op welke manier kinderen worden betrokken bij het ouderschapsplan;
  • Hoe de zorg en opvoeding wordt verdeeld of hoe de omgang met kinderen wordt geregeld met elkaar;
  • Op welke manier en hoe vaak informatie over jullie kinderen wordt gedeeld;
  • Hoe belangrijke beslissingen worden genomen over belangrijke onderwerpen. Een voorbeeld hiervan is de keuze voor een school;
  • Hoe de kosten voor de verzorging en opvoeding van de kinderen worden verdeeld.

In het ouderschapsplan mogen ook andere afspraken worden opgesteld. Denk bijvoorbeeld aan belangrijke onderwerpen in de opvoeding, regels als bedtijden en het maken van huiswerk. Ook kan je hierin zetten hoe het contact met beide families het beste kan verlopen. Wanneer je zelf een ouderschapsplan opstelt, is het verstandig een voorbeeld ouderschapsplan erbij te pakken. 

 

Hulp nodig bij ouderschapsplan?

 

Het is belangrijk een ouderschapsplan volgens de juridische eisen is opgesteld. De reden hiervoor is dat het concept ouderschapsplan uiteindelijk bij de rechtbank wordt bekeken. Wanneer je besluit zelf een ouderschapsplan te maken is het handig deze ter controle door een advocaat laat nakijken. 

 

Heb je hulp nodig bij het maken van een ouderschapsplan? NetjesScheiden helpt! Samen met een mediator of advocaat worden de belangrijkste afspraken opgesteld en ondertekend. 

Neem bij vragen over kinderen en scheiden, mediaton of overige onderwerpen, vrijblijvend contact met ons op! Samen kijken we naar de beste oplossing voor jouw situatie. 

Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan

Hieronder kun je het ouderschapsplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.1

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.1

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.