10 Tips voor goede communicatie tijdens een scheiding

door | 20 jan, 2020 | Actueel, Tips & Tricks

Tijdens een scheiding kom je voor veel keuzes te staan. Om zo goed mogelijk uit elkaar te gaan is het belangrijk om deze keuzes samen te maken, zodat je ook in de toekomst beide achter de genomen beslissingen staat. Op die manier ontloop je veel kosten en eventuele emotionele schade bij een vechtscheiding in een rechtbank. Maar hoe voorkom je dit? In dit artikel staan tien tips zodat je goed met je partner blijft communiceren tijdens de moeilijke periode van je scheiding.

 

1. Blijf persoonlijke gesprekken voeren.

Het is belangrijk om elkaar te blijven zien en face-to-face gesprekken te voeren. Probeer te vermijden om moeilijke beslissingen via WhatsApp of een telefoongesprek te maken. Je begrijpt de ander dan misschien minder goed en kan beiden een ander idee bij de genomen beslissing hebben.

 

2. Probeer altijd rustig te blijven en respect voor elkaar te houden.

Als je tijdens een gesprek merkt dat de emoties hoog oplopen leg het gesprek dan stil, om het later rustig voort te kunnen zetten. Geef het ook aan als je het gevoel krijgt dat je partner niet meer rustig nadenkt of als je voelt dat je niet gerespecteerd wordt.

 

3. Zorg ervoor dat je niet meteen al je eisen op tafel legt.

Als je in een gesprek meteen al je eisen op tafel legt kan dit afschrikkend werken voor je partner. Probeer daarom rustig één voor één beslissingen te maken over zaken.

 

4. Geef de ander de tijd en kans om te reageren.

Zodra je het over een onderwerp hebt, probeer dan altijd je partner te laten reageren en uit te laten spreken. Zo krijg je een duidelijk beeld over hoe je partner over dit onderwerp denkt.

 

5. Blijf zo positief mogelijk.

Probeer in de gesprekken echt dingen voor elkaar te krijgen in plaats van je partner zaken te misgunnen. Je zult zien dat je met een positieve instelling betere gesprekken zult voeren.

 

6. Vermijd gesloten woorden.

Om de gesprekken verder te helpen is het handig om gesloten woorden als ‘altijd’ en ‘nooit’ te vermijden. Zo houd je een open gesprek en kunnen jullie ook verdere gesprekken goed voeren.

 

7. Wees je bewust van je gevoeligheden.

Zorg dat je het gesprek in gaat met een goede voorbereiding. Daar hoort bij dat je alvast bedenkt welke zaken voor jou ingewikkeld of emotioneel zijn. Als je deze voorbereiding gedaan hebt zul jij je in het gesprek beter kunnen weren tegen bepaalde opmerkingen.

 

8. Geef grenzen aan binnen een gesprek.

Geef duidelijk aan als je partner voor jouw gevoel over een lijn gaat. Als je dit lastig vindt kun je dit ook proberen van te voren af te spreken met je partner of met een mediator.

 

9. Weet bij welke onderwerpen je een mediator nodig hebt.

Het kan zijn dat veel gesprekken tussen jou en je partner goed gaan en je bij veel afspraken geen mediator nodig hebt. Maar zorg ervoor dat jullie op dezelfde lijn zitten over hoe je een eventuele mediator inzet en bij welke onderwerpen dit nodig is.
Overwegen jij en je partner om een mediator in te schakelen? Judex.nl heeft de beste mediator voor jullie op een rijtje gezet.

 

10. Probeer advies te vragen van bekenden.

Praat over de gesprekken die je voert met de mensen om je heen. Zo heb je een uitlaatklep voor je emoties en kunnen zij je helpen om zaken te relativeren of kunnen zij juist verdere tips geven voor toekomstige gesprekken.

Alsjeblieft, jouw checklist

Hieronder kun je de checklist van NetjesScheiden gratis downloaden.

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.