Wie betaalt de advocaatkosten bij een scheiding?

De meeste Nederlanders zijn in gemeenschap van goederen getrouwd. Maar wie betaalt dan eigenlijk de advocaatkosten bij een scheiding. Worden de kosten gedeeld, of betaal je alleen voor je eigen kosten?

Kosten voordat het verzoek tot scheiding is ingediend

Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, vallen bezittingen en schulden van jou en je echtgenoot in deze gemeenschap. De gemeenschap houdt op te bestaan om het moment dat het verzoek tot scheiding bij de rechtbank is ingediend.

Soms verstrijkt er echter een langere periode tussen het besluit om uit elkaar te gaan en het indienen van het verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank. Als je in die periode allebei een eigen advocaat hebt, kan de vraag ontstaan hoe deze kosten betaald worden.

Omdat de gemeenschap van goederen nog in stand is, moeten de kosten officieel gezien door beide partners gedeeld worden. De rechter kan echter een ander besluit nemen over hoe de kosten van de advocaat verdeeld moeten worden.

Kosten nadat het verzoek tot scheiding is ingediend

Ook nadat het verzoek tot scheiding is ingediend zijn er uiteraard nog advocaatkosten. Vanaf het moment dat het verzoek tot scheiding is ingediend, bestaat de gemeenschap van goederen niet meer. De kosten die in die periode gemaakt worden, betalen de partners dus elk voor zichzelf.

Alsjeblieft, jouw checklist

Hieronder kun je de checklist van NetjesScheiden gratis downloaden.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.1

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.1

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.