Bezuinigingen gesubsidieerde rechtsbijstand heeft grote gevolgen voor echtscheidingszaken.

Het kabinet gaf onlangs aan te willen gaan bezuinigen op de gesubsidieerde rechtsbijstand maar dit is nu van tafel. Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming is van mening dat mensen minder snel naar de rechter moeten stappen en heeft daarvoor een nieuw voorstel gedaan.

Hoewel de bezuiniging op rechtsbijstand van de baan is, moet een onafhankelijke instantie voortaan gaan bepalen of mensen in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Het doel daarvan is om de drempel te verhogen om naar de rechter te stappen en minder subsidie voor rechtsbijstand toe te kennen. Ook voor wie een minimaal inkomen heeft en wil scheiden, kan dat dus grote gevolgen hebben.

Orde van Advocaten ontstemd

De Nederlandse Orde van Advocaten is ontzet over het nieuws: “De minister lijkt daarmee te kiezen voor een kille sanering ten koste van de rechtzoekenden met een kleine beurs. Zij moeten een rechtsbijstandverzekering gaan afsluiten en een poortwachter gaat bepalen wie zijn probleem nog aan de rechter mag voorleggen. De toegang tot de rechter wordt daardoor beperkt én duurder voor rechtzoekenden”, zo schrijft de Orde in een reactie.

40% meer gesubsidieerde rechtsbijstand

Volgens Dekker is het voorstel echter nodig om het aantal rechtszaken te verminderen. Het beroep op gesubsidieerde rechtsbijstand zou in de afgelopen jaren met maar liefst 40% zijn gestegen. Om dat terug te dringen zullen rechtsbijstandverleners straks beloond worden voor niet procederen.

Gevolgen voor scheidingen

Op dit moment kunnen mensen met een inkomen onder een bepaalde grens, gebruik maken van gesubsidieerde rechtsbijstand. Hier wordt regelmatig gebruik van gemaakt bij echtscheidingszaken. Met dit voorstel wordt dat lastiger en zal er vaker gekeken moeten worden naar oplossingen waarbij procederen niet nodig is. Je kan hierbij denken aan mediation waarbij er met behulp van een mediator geprobeerd wordt nader tot elkaar te komen. Zo kan een mediator helpen de afspraken in een echtscheidingsconvenant tot stand te brengen zodat de rechter dit enkel hoeft goed te keuren. Deze ontwikkelingen leggen steeds meer de nadruk op het belang van een goede verstandhouding tussen partners gedurende de scheidingsprocedure zodat beide partijen er op een goede manier uit kunnen komen.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.1

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.1

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.