Dagboek bijhouden helpt bij verwerken van scheiding

Een dagboek bijhouden om je emoties op papier te zetten, helpt zowel mannen als vrouwen om een scheiding of verbroken relatie beter te verwerken. Dat blijkt uit onderzoek van Psychosomatic Medicine, dat binnenkort verschijnt.

Drie groepen

De Universiteit van Arizona deed onderzoek onder 109 mannen en vrouwen die in echtscheiding lagen of van wie de relatie net verbroken was. De groep werd voorafgaand aan het onderzoek psychisch en fysiek onderzoek en vervolgens opgedeeld in 3 subgroepen. Elke groep kreeg een andere schrijfopdracht mee, waaraan 3 keer 20 minuten werd besteed.

Schrijfopdrachten

De eerste groep kreeg de opdracht om een dagboek bij te houden en daar hun meest diepgaande gevoelens met betrekking tot de scheiding of verbroken relatie in op te schrijven. De tweede groep moest hetzelfde doen, maar dan in verhaalvorm, met een begin, midden en slot. De derde groep kreeg de opdracht om alleen dagelijkse bezigheden op te schrijven, zonder hierbij emoties te benoemen.

Lagere hartslag

Na het uitvoeren van de schrijfopdrachten werden de deelnemers nog 2 keer onderzocht, het laatste onderzoek vond 8 maanden na de schrijfopdrachten plaats. Daaruit bleek dat de personen uit de tweede groep en lagere hartslag hadden dan de deelnemers uit de andere groepen. Dat duidt op een goede psychische balans en innerlijke rust.

Door ervaringen in verhaalvorm op te schrijven, inclusief een slot, worden ervaringen sneller en beter verwerkt, dan wanneer de emotie steeds weer opnieuw beleefd wordt, zo concluderen de onderzoekers.

Waar wil je meer over weten?

Wij hebben de meest relevante onderwerpen voor je op een rij gezet.

Online scheiden

Online scheiden is de snelste en goedkoopste manier om te scheiden.

Gratis scheiden

Onder voorwaarden kun je samen gratis scheiden.

Partnerschap ontbinden

Een geregistreerd partnerschap kun je in enkele muisklikken ontbinden.

Onze dienstverlening wordt beoordeeld met een 9,7 

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.7

Onze keurmerken

ADR

Al onze mediators voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.