De 3 meest gestelde vragen over uit elkaar gaan met kind

door | 20 feb, 2024 | Actueel

Na veel met elkaar praten, gemixte gevoelens en veel ruzie is er nog maar één oplossing: scheiden. Naast dat er veel geregeld moet worden, zoals verhuizen naar een nieuwe woning, komen er ook veel heftige emoties bij kijken. Dit kan van ontkenning, woede tot aan opluchting zijn. Als je samen met je ex-partner kinderen hebt, zullen deze gevoelens er bij hen ook zijn. Ben je van plan om te gaan scheiden en wil je meer weten over uit elkaar gaan met kind of kinderen? Je leest de antwoorden op de 3 meest gestelde vragen over scheiden en kinderen in dit artikel. 

 

Vraag #1: Hoe vertel je aan de kinderen dat je uit elkaar gaat?

Na het lastige besluit om te gaan scheiden, komt er een nog lastigere taak: aan je kind vertellen dat jullie uit elkaar gaan. Het is belangrijk om dit gesprek goed aan te pakken. Stel het gesprek niet te lang uit, kies voor een fijne plek, vertel het je kinderen allemaal tegelijk, vertel het samen met je partner en praat vooral niet negatief over elkaar. Leg daarnaast uit dat het niet de schuld is van je kind dat jullie uit elkaar gaan. Probeer ook uit te leggen wat de gevolgen zijn van een scheiding en wat er gaat veranderen. 

 

Vraag #2: Kan je kind een scheiding verwerken?

Slecht in slaap kunnen voelen of juist in de nacht veel wakker worden, in bed plassen of buikpijn: dit kunnen allemaal tekenen zijn dat je kind het lastig heeft met de scheiding. Het is als ouder goed om regelmatig bij je kind in te checken hoe het gaat. Dit klinkt misschien logisch, maar gebeurt niet lang altijd. Ouders zijn vaak druk bezig met het zo goed regelen van de scheiding, dat het kind nog weleens wordt vergeten.

 

Merk je dat je kind zich anders gedraagt dan je gewend was (voor de scheiding)? Reageert hij of zij steeds vaker boos of agressief? Probeer dan spelenderwijs je kind te laten praten over de gevoelens. Lukt het praten niet goed, laat je kind dan in elk geval nadenken over verdriet, woede of angst. Heeft je kind hulp nodig bij het verwerken van de scheiding, vraag dan hulp aan een kindercoach

 

Vraag #3: Welke ouder heeft het meeste recht op kinderbijslag?

Elke 3 maanden krijg je van de overheid een bedrag om het levensonderhoud van je kind te betalen. Dit wordt ook wel kinderbijslag genoemd. Als je gaat scheiden en je hebt kinderen jonger dan 18 jaar oud, is het voor ouders verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Hier zet je alle afspraken in over alles rondom opvoeding en betalingen voor je kind. 

 

Na de scheiding is het kind vaak bij één ouder en ziet hij of zij de andere ouder in het weekend. Is dit het geval, dan krijgt degene bij wie het kind de meeste tijd woont de kinderbijslag. Heb je co-ouderschap samen met je ex-partner? Dan kan je bij de Sociale Verzekeringsbank doorgeven dat jullie de kinderbijslag 50-50 willen verdelen. Jullie krijgen dan allebei de helft van het bedrag op je rekening gestort. 

 

Ben je ongelukkig in je relatie en ben je van plan om te gaan scheiden? Bij NetjesScheiden is het mogelijk om snel en eenvoudig online te scheiden . Als het jullie niet lukt om goede afspraken samen te maken, is het handig om te scheiden met hulp van een mediator. Zeker als je samen met je ex-partner kinderen hebt, is een mediator een goede stap.

 

Neem vrijblijvend contact met ons op bij vragen. Samen kijken we naar de beste en meest duurzame oplossing voor jouw situatie!

Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan

Hieronder kun je het ouderschapsplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.1

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.1

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.