De financiële dreun van scheiden

door | 5 okt, 2021 | Actueel

Heb jij momenteel geen duidelijk beeld van je financiële status? Dan word je hierbij gewaarschuwd! Scheiden geeft in veel gevallen een flinke financiële dreun, en vanaf het moment dat je gescheiden bent moet je veel van wat eerder gewoon was delen. Wanneer je dan geen duidelijk beeld hebt van je eigen financiële situatie kun je verrast worden en voor problemen komen te staan. Dit zorgt voor onnodige stress rondom de scheiding, en kan zelfs leiden tot een vechtscheiding.

 

Hoe zit het met alimentatie?

Er zijn twee soorten alimentaties. Dit zijn de kinder- en partneralimentatie. In het verleden had je recht op 12 jaar alimentatie, maar tegenwoordig is dit verminderd naar 5 jaar. Wel zijn er nog uitzonderingen mogelijk, bijvoorbeeld voor 50-plussers of wanneer er jonge kinderen bij de scheiding betrokken zijn. Zolang je jongste kind onder de 12 jaar oud is, heb je recht op kinderalimentatie.

De ex-partner ontvangt alimentatie voor de helft van de tijd van het huwelijk. Dit heeft een maximum van 5 jaar. De hoogte van de alimentatie hangt af van een aantal factoren, en een ingewikkelde berekening. Deze berekening kun je daarom beter laten uitvoeren door een specialist.

 

Verplicht ouderschapsplan

Bij kinderen tot de 18 jaar, is een ouderschapsplan verplicht voor de scheidende ouders. In dit plan worden de verdeling van de zorg, vakantie, verjaardagen, sport en kosten van de minderjarige kinderen geregeld. Er wordt aangeraden om alles wat je hieraan zelf kunt regelen ook zelf te doen met je ex-partner, want op deze manier ontwijk je de hoge kosten van een advocaat of adviseur. Bij het bepalen van de kosten van een kind, wordt er rekening gehouden met de beginsituatie. Het geld dat nodig is, wordt naar een apart potje gestuurd. Later is het mogelijk om hier opnieuw over te onderhandelen. 

 

Verplicht delen met een ex-partner

Niet alleen de kosten van één of meerdere minderjarige kinderen moeten worden gedeeld, maar ook een aantal andere zaken die eerder gezamenlijk waren. Hierbij kun je denken aan spaarpotjes, spullen maar ook schulden. De in de huwelijksvoorwaarden vastgestelde verdeling van wie hiervan de eigenaar is, of hoe deze verdeeld worden, is hier geldig. Persoonlijke spullen zoals sieraden worden niet verdeeld. Ook erfenissen en/of schenkingen vallen normaal gesproken buiten de verdeling.

Verstandig is het om samen met je ex-partner een lijst te maken met daarop alle spullen en de waarde van de spullen. Daarna kun je bepalen wie wat krijgt, en wat een eerlijke verdeling is. 

 

Wat gebeurt er met het huis?

Bij een gezamenlijk huis moeten er afspraken gemaakt worden over de verdeling. Belangrijke vragen om elkaar te stellen zijn of er iemand in het huis wil blijven wonen, of dat jullie beiden het huis willen verkopen. Hiermee wordt al veel duidelijk.

Afhankelijk van het antwoord kan het nodig zijn om een partner uit het huis te kopen. Wanneer één partner uit huis gaat, kan het voor de ander alsnog extra lastig worden om in het huis te wonen. Banken hebben bijvoorbeeld erg strenge regels over de hypotheek, en hebben zelfs de mogelijkheid om deze in te trekken. Een ander aandachtspunt is overwaarde op het huis, die ook betaald moet worden.

Wanneer beiden uit het huis willen kan dit verkocht worden, en de opbrengsten verdeeld. In dat geval zullen beide ex-partners een nieuwe woning moeten vinden. Omdat beiden nu een huis moeten kopen, en de huizenmarkt krap is, betekend dit mogelijk wel dat kleiner wonen nodig is.

 

Bemiddeling of hulp nodig?

Kom jij met je partner niet uit de alimentatie? NetjesScheiden kan je hulp bieden bij dit proces. Klik hier voor bemiddelingshulp bij het regelen van de alimentatie. Daarnaast is het ook mogelijk om hulp te krijgen bij wonen en scheiden, of scheiden zonder advocaat. Wij beantwoorden graag al je vragen, en willen je aanmoedigen vrijblijvend contact op te nemen via het formulier op onze website.

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.1

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.1

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.