De financiële zaken die mensen bij een scheiding vaak vergeten

door | 10 aug, 2021 | Actueel

Vaak is er na de zomer een nieuwe golf van scheidingen. De meesten stellen die uit elkaar gaan, zijn niet goed op de hoogte van regels rondom een scheiding. En dat kan grote financiële gevolgen hebben. Daarom geven we je in deze blog belangrijke informatie rondom scheiden.

 

Meer scheidingen na de zomer

De liefde is iets moois, zeker wanneer je besluit samen in het huwelijksbootje te stappen. Toch gaan twee op de vijf getrouwde stellen weer uit elkaar. Vooral na de zomer is er een piek te zien in het aantal scheidingen. Op vakantie zit je namelijk bovenop elkaar en leer je elkaar nog beter kennen. Hierdoor kunnen de ruzies heftiger zijn. Wanneer een relatie niet zo lekker loopt, kan de zomervakantie de bom doen barsten. In het dagelijks leven is er sprake van werk en andere verantwoordelijkheden waardoor je elkaar niet de hele dag ziet. Maar op vakantie ben je opeens veel meer op elkaar aangewezen dan thuis.

 

Mensen hebben vaak geen idee waar ze ‘ja’ op zeggen

Marlou Visser, verslaggever DFT, vertelt dat mensen die trouwen vaak geen idee hebben waar ze ‘ja’ op zeggen. Vroeger was de standaard om te trouwen in gemeenschap van goederen, maar sinds 2018 is dat anders. Tegenwoordig spreekt men namelijk van ‘huwelijksvoorwaarden’. Dit houdt in dat niet alles meteen gezamenlijk eigendom is. Wel kun je wijzigingen aanbrengen in de opgestelde huwelijksvoorwaarden.

 

Het gezamenlijke huis knelpunt bij scheidingen

Volgens Visser is één van de knelpunten bij een scheiding vaak het gezamenlijke huis. Stellen weten niet goed hoe ze dit kunnen regelen wanneer zij uit elkaar gaan. Ook helpt de oververhitte huizenmarkt van tegenwoordig niet mee.
Wanneer je het gezamenlijke huis over wil dragen aan één van de twee, moet de hypotheek wel meewerken. Maar dit is zeker niet altijd het geval. Er wordt namelijk gekeken naar het inkomen van degene die achterblijft. En de prijzen op huizenmarkt zijn wel gestegen, maar de salarissen minder. Zo kan het dus voorkomen dat iemand het huis niet alleen kan betalen.

 

Veel stellen denken niet aan het pensioen

Iets waar je misschien niet zo veel over nadenkt wanneer je (jong) gaat trouwen is je pensioen. Terwijl dit juist een grote rol speelt bij een scheiding. Het pensioen wat je tijdens het huwelijk hebt opgebouwd, moet je namelijk verdelen. Veel stellen die trouwen met huwelijkse voorwaarden kiezen er dan ook voor om een apart potje met eigen geld te behouden.

Wil je meer informatie over het regelen van een scheiding? Onze scheidingsexperts staan klaar om je te helpen. Is jullie gezamenlijke huis ook het knelpunt in jullie scheiding? Bekijk dan nu “Wonen & Scheiden”. Onze dienst speciaal voor scheidende stellen met een koopwoning.

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.1

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.1

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.