Echtscheiding aanvragen zonder advocaat of met advocaat?

door | 2 aug, 2022 | Actueel

Wanneer je besluit om te gaan scheiden van je partner, komt er veel op je af. Er moeten veel dingen geregeld worden om een scheiding officieel te maken. Zeker wanneer je samen met je ex-partner minderjarige kinderen hebt. 

De manier waarop je hulp wilt bij het regelen van een scheiding van buitenaf is verschillend en hangt af van de situatie van jou en je ex-partner. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om te scheiden met of zonder echtscheidingsadvocaat. 

 

In dit artikel lees je meer over de mogelijkheid om te scheiden zonder advocaat in Nederland, tips over scheiden zonder advocaat en welke hulp je kan krijgen hierbij. 

 

Kan je in Nederland scheiden zonder echtscheidingsadvocaat?

Als jullie besluiten om te gaan scheiden, is het verplicht om een verzoekschrift bij de rechtbank in te dienen. Dit verzoekschrift wordt aangevraagd via je advocaat aan de rechtbank. Met dit verzoekschrift is het voor de rechtbank mogelijk om de scheiding tussen jou en je partner officieel te maken. Het indienen kan op verzoek van jou alleen, van je partner of van jullie samen

 

In Nederland is het (nog) niet mogelijk om zonder een advocaat een echtscheiding officieel te maken. Wel is het mogelijk om zelf of samen de rol van de advocaat te bepalen. Wanneer je een echtscheiding wilt aanvragen zonder advocaat, is het belangrijk dat jullie het samen eens worden over afspraken. Als dit het geval is, komt de advocaat pas in beeld op het moment dat de afspraken zwart-op-wit staan en de overeenkomst – ook wel het convenant -ingediend kan worden bij de rechtbank. 

 

Duurt scheiden zonder advocaat minder lang?

Online je scheiding regelen, is de snelste manier van scheiden in Nederland. Je maakt bij online scheiden samen met je partner afspraken, zonder hulp van advocaten. Als je voor deze manier van scheiden kiest, is het mogelijk om binnen 4 weken een juridisch juist convenant op tafel te hebben liggen. 

 

Lukt het niet om de scheiding te regelen zonder echtscheidingsadvocaat, dan ben je gemiddeld 3 tot 4 maanden bezig met het regelen van je scheiding. Als er meerdere onderwerpen zijn waar jullie het niet over eens kunnen worden, kan een scheiding langer dan deze 4 maanden duren.

 

Welke hulp kan je krijgen bij scheiden zonder advocaat?

Ben je van plan om te gaan scheiden, maar lukt het niet om samen afspraken te maken? Kijk dan eens of scheiden met behulp van een mediator wat voor je is. Een mediator is een partij die niet is beïnvloed door een ander. Samen met je partner ben je verantwoordelijk voor de afspraken die gemaakt worden. De mediator zal jullie helpen goed te communiceren en tot goede oplossingen te komen. Op deze manier leggen jullie samen een goede basis voor de nieuwe toekomst.

 

Heb je hulp nodig bij het aanvragen van je scheiding? Neem vrijblijvend contact met ons op bij vragen. Samen kijken we naar de beste oplossing voor jouw situatie!

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

600+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.