Een nieuwe woning na je scheiding

door | 21 sep, 2021 | Actueel

In elke gemeente kunnen mensen zich inschrijven bij de woningbouwvereniging wanneer ze een huis zoeken. De krappe woningmarkt van de laatste jaren maakt het mensen echter erg moeilijk om een huis toegewezen te krijgen. Gelukkig zijn er gevallen waarin je toch sneller aan de beurt kan komen met een urgentieverklaring. Heb jij ook zo snel mogelijk een huis nodig omdat je bent gescheiden – of juist nog gaat scheiden? Lees dan snel verder over het aanvragen van een urgentieverklaring in verband met echtscheiden.

 

Krappe Woningmarkt

 

Tegenwoordig is er sprake van een krappe woningmarkt. Dit houdt in dat het moeilijk is om een huis te krijgen vanwege de lange wachtrijen. Er zijn helaas veel meer mensen op zoek naar een (sociale huur) woning dan dat er huizen zijn. Wanneer je gaat scheiden, kan dit een extra groot probleem zijn. Gelukkig biedt de urgentieverklaring in sommige gevallen een uitzondering op de lange wachtrijen.

 

Het proces van de urgentieverklaring

Met een urgentieverklaring kun je in speciale omstandigheden voorrang krijgen op woonruimte. De urgentie-regels en de manier van oordelen kunnen verschillen per gemeente. Voor meer informatie kun je kijken op de site van de woningbouwvereniging van jouw gemeente. 

 

Wanneer je een urgentieverklaring aanvraagt, gaat de woningbouwvereniging eerst oordelen of er een uitzondering gemaakt kan worden. Vervolgens hoor je op basis van de urgentieregels of jij in aanmerking komt voor een urgentieverklaring.

 

Voorlopige voorziening

Als je (ex-) partner of jij in het echtelijk huis wil blijven wonen, dan is dat mogelijk. Wonen in het echtelijke huis is echter alleen voor een bepaalde tijd mogelijk. Dit staat ook wel bekend als een “voorlopige voorziening”. De voorlopige voorziening geldt alleen tijdens de echtscheidingsprocedure. Bij de aanvraag voor een voorlopige voorziening, wordt een aan de rechter gevraagd of de andere (ex-)partner het huis verlaat. Let er wel op dat de regels over het huis na de echtscheidingsprocedure anders kunnen uitpakken.

 

Zijn er alternatieven?

Wanneer het toch niet lukt om in het echtelijke huis te blijven, zal je naar een alternatief moeten zoeken. Sommige mensen benaderen een makelaar die een huur- of koopwoning ter beschikking hebben. Soms hebben makelaar namelijk woningen die te lang leeg of te koop staan, in hun portefeuille. In dat geval is het mogelijk dat deze woning tijdelijk verhuurd kan worden. 

 

Vakantiehuis, caravan, vrienden of familie

Een andere mogelijke oplossing is het huren van een caravan of een vakantiehuis. Er bestaan veel internetsites die zo’n optie aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan Marktplaats. Verder zou je aan vrienden of familie kunnen vragen of zij je kunnen helpen. Wellicht kun je (tijdelijk) bij iemand in huis of kennen ze iemand die nog woonruimte hebben. Zorg er in elk geval voor dat je vooraf goede afspraken maakt en dat deze zwart op wit worden gezet.

 

Jouw scheiding en zoektocht naar een woning

Ga je scheiden en ben je in het bezit van een koophuis? Voor hulp bij dit proces kan NetjesScheiden jou helpen. Wij bieden namelijk hulp aan bij Wonen en Scheiden. Wanneer je (ex-) partner en jij samen (nog) niet uit de scheiding zelf zijn gekomen, kan Mediation een goede optie zijn. Neem vooral contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.